Creditcards vergelijken

Creditcard kruipt vooruit op winkelvloer

Ton Hermans

14/01/2021

Ruim de helft van de Nederlandse winkeliers accepteert nog altijd geen creditcard aan de kassa. Dat blijkt uit nieuwe onderzoekscijfers van De Nederlandsche Bank. Toch is er enige vooruitgang.

In 44 procent van de winkels kun je momenteel afrekenen met een creditcard van bijvoorbeeld Visa, Mastercard of American Express. Dat is één procentpuntje meer dan vorig jaar.

De creditcard wint daarmee een klein beetje terrein in de Nederlandse detailhandel. Mogelijk is dit een gevolg van de coronapandemie.

Minder contant geld

Winkeliers zijn onder meer bang dat cash het virus verspreidt. Maar hier profiteert vooral de pinpas van. De acceptatie van de gewone bankpas op de winkelvloer is in 2020 gestegen van 87 naar 92 procent.

Ook de mogelijkheden om contant geld af te storten bij banken zijn afgelopen jaar hard teruggelopen. Dat vinden de meeste winkeliers erg onhandig. Wellicht pikt de creditcard een graantje mee in de trend dat er bij voorkeur elektronisch wordt betaald.

Winkeliers verwachten dat de acceptatie van contant geld in de komende jaren geleidelijk zal teruglopen, zegt DNB. In vier procent van de winkels kun je al niet meer met cash afrekenen. Dit zijn meestal nieuwe ondernemers die alleen nog elektronisch betalen willen aanbieden.

Creditcard in de supermarkt

In veel supermarkten kun je echter nog steeds niet met een creditcard je boodschappen afrekenen. Dit kan bijvoorbeeld niet bij Albert Heijn, zo blijkt uit een onderzoek van Geldnerds.nl.

Je betaalt wel met Visa of Mastercard bij Dirk, Aldi, Lidl en AH to go. En ook in sommige filialen van Jumbo die in grensgebieden liggen of waar veel toeristen komen is een creditcard welkom. Heb je een kaart van American Express, dan kun je alleen bij Aldi terecht.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 14 januari 2021; Bron: DNB)

Lees ook:

Creditcard is het op één na favoriete online betaalmiddel in coronajaar 2020

Nederlander ontdekt creditcard nog niet echt tijdens eerste lockdown

Ook betaalpauze voor je creditcard mogelijk tijdens coronacrisis

Alle coronamaatregelen voor creditcards op een rij