Creditcards vergelijken

Creditcard is noodfonds voor helft Amerikanen

De helft van de Amerikanen lost een financiële ramp op met zijn creditcard.

Wanneer ze een onverwachte uitgave van $2.000 voor de kiezen krijgen, zullen bijna 8 op de 10 Amerikanen hun spaargeld aanspreken om de rekening te betalen. Maar voor veel Amerikanen is de spaarrekening niet toereikend.

Dat geldt voor liefst 4 van de 10 gezinnen in het land. De eerstvolgende toevlucht is dan de creditcard. Dat blijkt uit een onderzoek van The Pew Charitable Trusts, een liefdadigheidsinstelling in de VS.

Liever de creditcard dan om hulp vragen

49% van de Amerikanen zegt sowieso de creditcard te zullen gebruiken in een financiële noodsituatie. Daarmee komt de kaart vóór andere redmiddelen als geld lenen van familie of vrienden (36%), bezittingen verkopen (32%) en pensioen aanspreken (24%). Een op de vijf Amerikanen hoopt op een schenking.

Deze percentages verschillen uiteraard wel per inkomensgroep. Van armere gezinnen met minder dan $25.000 jaarinkomen leent de helft eerst cash van bekenden. Minder dan een derde zal dan de creditcard gebruiken, als ze er een bezitten. Ook etniciteit speelt een rol. Blanken en latino’s kiezen de creditcard sneller dan Afro-Amerikanen.

Creditcard is buffer

Uit het onderzoek blijkt eigenlijk vooral dat Amerikanen nauwelijks een buffer opbouwen om tegenvallers op te kunnen vangen. Meer dan de helft van alle gezinnen (54%) heeft geen extra maandsalaris klaarstaan. Dat zouden er 3 tot 6 moeten zijn, volgens budgetadviseurs. Zelfs huishoudens met een inkomen boven $85.000 (€65.790) redden het maar 40 dagen.

Of de creditcard ook echt als noodfonds gebruikt kan worden, zou nog maar moeten blijken. De Amerikaan met een creditcard heeft vaak al een negatief saldo op de kaart. Dat is op dit moment gemiddeld 5.540 dollar, volgens de website creditcards.com.

Niet vergelijkbaar met Nederland

Een vergelijkbaar onderzoek in Nederland, dat bepaald geen creditcardcultuur heeft, zou er waarschijnlijk anders uitzien. Nederlanders gebruiken de creditcard zelden als een doorlopend krediet, zoals veel Amerikanen doen. Wij pakken de kaart wel voor vakanties, vliegtickets, horecarekeningen en voor online aankopen van met name elektronica.

Aan het onderzoek deden bijna 8.000 Amerikanen mee.

(door Ton Hermans, 22 december 2015; bron: Creditcards.com)

Lees ook: Wat koopt de Nederlander met zijn creditcard?