Creditcards vergelijken

Creditcard vindt weg naar winkelkassa nog niet

In Nederlandse winkels is de creditcard nog weinig populair. Slechts 1 op de 200 betalingen wordt gedaan met Visa, Mastercard of een ander creditcardmerk, weet Betaalvereniging Nederland.

De vereniging heeft samen met De Nederlandsche Bank een nieuw onderzoek gedaan naar onze betaalgewoonten. Hieruit blijkt dat in 2015 precies de helft van alle kassabetalingen werd gedaan met de pinpas.

Net iets minder dan de andere helft (49,5%) gebeurt nog met contant geld. De resterende 0,5% is weggelegd voor de creditcard. Het relatieve gebruik van deze kaart zou hiermee zelfs licht zijn gedaald in Nederland.

Visa vertelt ander verhaal

Deze nieuwe cijfers staan haaks op recente cijfers van Visa, die zeggen dat het algemene gebruik van de creditcard in Nederland in 2015 is toegenomen met 12 procent. Deze absolute groei komt volgens Visa zeker niet alleen door aankopen op internet maar juist ook door populariteit in winkels, vooral de supermarkt.

Online is het gebruik van de creditcard in Nederland zelfs gegroeid met 24 procent, zegt Visa. Betaalvereniging Nederland en DNB keken echter alleen naar traditionele aankopen in winkels, tankstations, horeca en bij automaten. Het totale waardeaandeel van de creditcard daarin is volgens hen gezakt van 3,3% in 2014 naar 2,4% in 2015.

Niettemin hebben we het nog steeds over ongeveer 30 miljoen creditcardbetalingen. Dat zijn er gemiddeld ruim 3.400 per uur, samen goed voor 3 miljard euro in één jaar.

Hoger opgeleiden pakken creditcard vaker dan anderen

Heel veel meer speurwerk naar bestedingen met creditcards hebben beide Nederlandse clubs niet gedaan. Hun onderzoek richtte zich vooral op de pinpas.

We komen verder alleen te weten dat creditcards in de winkel door evenveel mannen als vrouwen worden gebruikt, in alle leeftijdsgroepen boven 25 jaar. Mensen met een academische opleiding betalen twee keer zo vaak als anderen met de creditcard, landgenoten zonder scholing vrijwel nooit.

Let wel, het gaat hier alleen om fysieke aankopen in Nederland, niet op internet en niet in het buitenland. Er werden voor dit onderzoek 44.000 Nederlanders ondervraagd, telefonisch en online.

(door Ton Hermans, 20 mei 2016; Bron: Betalen aan de kassa, 2015, DNB)