Creditcards vergelijken

Veel meer online aankopen met creditcard

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de creditcard ook in Nederland een populair online betaalmiddel aan het worden is.

Twee jaar geleden werden nog 13 miljoen aankopen op internet afgerekend met een creditcard. Vorig jaar waren dat er bijna 17 miljoen. Dat is een aanzienlijke groei van 24%.

Hiermee is de creditcard nu het tweede online betaalmiddel in Nederland, achter iDeal. Deze populaire betaalmethode neemt ruim de helft van alle online aankopen in ons land voor haar rekening, zo'n 56 procent. De creditcard volgt op enige afstand met een aandeel van 12 procent.

Traditionele betaalmiddelen verdwijnen
Ideal, de creditcard en ook het hard groeiende Paypal (5%) vervangen traditionele betaalmiddelen zoals de acceptgiro, machtigingen en overboekingen. Dat concludeert marktcijferaar Gfk in zijn nieuwste onderzoek naar betaalmethoden in Nederland, uitgevoerd in opdracht van Thuiswinkel.org en iDeal.

Voordelen van betalen met een creditcard
Het onderzoek vermeldt niet waaróm de creditcard vaker wordt gekozen voor een online bestelling. Mogelijk spelen het betaalgemak en de aankoopverzekering die bij de meeste creditcards hoort een belangrijke rol. Plus uiteraard de mogelijkheid om de afschrijving van het bedrag uit te stellen of spreiden.

Creditcard duikt ook meer op in supermarkt
Ook uit andere recente cijfers blijkt dat de creditcard terrein wint als betaalmiddel. Visa zei eerder dit jaar dat het algemene gebruik van de creditcard in Nederland in 2015 is toegenomen met 12 procent. Die groei komt volgens Visa echter niet door internet, maar vooral door een toenemend aantal betalingen in de supermarkt.

Nederland telt op dit moment 6,4 miljoen creditcards, volgens een schatting van Verdict Financial. Deze Britse dataverzamelaar verwacht dat dit aantal binnen 3 jaar doorgroeit naar 7 miljoen.

(door Ton Hermans, 19 april 2016; bronnen: eCommerce Payment Monitor 2015, Visa Europe, Verdict Financial)