Creditcards vergelijken

Creditcardboef houdt van Nederland

Het laatste wat je op vakantie wil, is je creditcard kwijtraken. Gek genoeg loop je niet in Zuid-Europa de grootste kans om slachtoffer te worden van een zakkenroller, maar gewoon in Nederland.

Dat meldt ICS, de belangrijkste creditcarduitgever van ons land.

De maatschappij deed onderzoek naar 6.000 schademeldingen van haar eigen klanten. Zij concludeert daaruit dat Nederland bovenaan staat in de hitparade van landen waar de meeste creditcards worden gerold. Boven Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal.

Van alle steden is Amsterdam de gevaarlijkste, gevolgd door Barcelona. Zeer drukke locaties dus, waar het boevengilde net zo graag vertoeft als de doorsneetoerist.

Wat te doen?

Wanneer je slachtoffer wordt van een creditcardroller, doe je twee dingen. Eerst zoek je contact met je creditcardmaatschappij en laat je de creditcard blokkeren. Vervolgens zoek je de politie en doe je aangifte.

Als je deze procedure netjes volgt, zal de creditcardmaatschappij eventuele schade vergoeden. Schade als in: het is de boef gelukt om de creditcard te gebruiken.

Dat laatste gebeurt in 8% van de gevallen, weet ICS. Gemiddeld wordt er dan 800 euro uitgegeven of verduisterd.

Pincode niet opschrijven

Je bent pas de pineut als je de pincode bij de kaart hebt bewaard. Dan ben je onzorgvuldig geweest en kan de creditcardmaatschappij niet bijspringen.

Schrik niet, volgens ICS is in 2,5% van de schadegevallen de pincode opgeschreven, bijvoorbeeld op een papiertje. Een boef kan zijn geluk dan niet op.

Ook een vermomming van je pincode is funest. Fraudeurs hebben het door als je de cijfers in een telefoonnummer verwerkt.

Hoe herken je een creditcardboef?

Een creditcardboef zie je meestal niet. Wel sta je vaak enige tijd te gapen naar zijn of haar handlanger. Die doet een wonderlijk kunstje op straat. Terwijl de echte dief je portemonnee weggrist uit je tas of broekzak.

Ook in drukke winkels is het opletten geblazen. Scherm altijd je pincode af terwijl je deze intoetst aan een kassa.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 6 augustus 2019)

Creditcard gestolen? Meld dit dan hier bij je bank of kaartuitgever.


Lees ook: Wat is de beste creditcard voor op vakantie?