Creditcards vergelijken

De twee Visa's worden weer één

De Amerikaanse creditcardmaatschappij Visa neemt haar voormalige Europese dochter weer terug op in de familie. Dat meldt Visa Europe deze week zelf in een persbericht.  

De Visa-creditcards die we in Nederland gebruiken komen al 8 jaar niet meer van het échte Amerikaanse Visa, maar van een Europese betaaldienst die Visa Europe heet. Bij haar beursgang in 2007 stootte Visa namelijk al haar Europese activiteiten af.

Sindsdien is Visa Europe volledig in bezit van een enorm bankennetwerk: liefst 3.700 Europese banken en betaalinstellingen in 38 landen zijn gezamenlijk eigenaar. 

Deze banken kunnen nu een aardig centje tegemoetzien, want de verkoop van hun aandelen aan de Amerikaanse moeder levert in totaal €16,5 miljard op, en over 4 jaar nog eens €4,7 miljard.  

Meer leningen 

Visa wil deze peperdure aanschaf terugverdienen door meer leningen te gaan verstrekken. Ook denkt het creditcardbedrijf dat het jaarlijks €200 miljoen aan kosten kan besparen. 

Met de aankoop hoopt Visa een grotere vuist te maken tegen zijn rivaal Mastercard, dat in Europa net ietsje kleiner is. Visa ziet vooral groei in mobiel en contactloos betalen, waar het flink in investeert

Daarnaast is er in sommige landen nog veel terrein te winnen. Zo wil de Duitser nog niet echt aan de creditcard.

500 miljoen creditcards 

Visa Europe, gevestigd in Engeland, heeft op dit moment ruim 500 miljoen creditcards in omloop. In Nederland zijn dat er 2,25 miljoen, tegenover 3,5 miljoen Mastercards. De andere grote concurrent van Visa is in ons land een veel kleinere speler. American Express heeft hier 139.000 betaalkaarten. 

Voor Visa-creditcardbezitters verandert er niets. Behalve dat zij misschien kunnen profiteren van nog meer investeringen in nieuwe betaaltechnologie. 

De overname is naar verwachting over een jaar afgerond. Vanaf dat moment is er één wereldwijd Visa. 

(door Ton Hermans, 3 november 2015