Creditcards vergelijken

De verborgen kosten van een prepaid creditcard

(Let op: de voorbeelden in dit artikel zijn gedateerd. Een nieuwe, vergelijkbare test leest u in Prepaid creditcards vaak duur in gebruik)

Prepaid creditcards echt iets voor de kostenbewuste consument? Helaas zitten de kosten van prepaid creditcards verborgen in allerlei ongebruikelijke toeslagen. Het is daarom raadzaam om toch gewoon te kiezen voor een reguliere creditcard.

Een gewone creditcard duur?

Een gewone creditcard kan duur zijn als u kiest voor terugbetalen in termijnen. Met een prepaid creditcard hebt u hier nooit mee te maken, omdat het simpelweg niet mogelijk is. Toch heeft u met een gewone creditcard de mogelijkheid om altijd volledig uw rekeningen terug te betalen, zodat u nooit extra betaalt voor het uitstellen van uw betalingen.

De kosten van een gewone creditcard zitten ook in de jaarlijkse kaartbijdrage die u moet betalen. Maar deze bijdrages zijn soms nauwelijks meer dan een tientje. Geld opnemen met een creditcard is prijzig, maar meestal te vermijden door dat met een gewone bankpas te doen. Als u een creditcard verstandig gebruikt, hoeft u er nauwelijks iets voor te betalen.

Prepaid creditcards weinig transparant

Op het eerste gezicht lijkt u met een prepaid creditcard meer controle te hebben over uw uitgaven. Helaas zitten de kosten van prepaid creditcards verborgen in verschillende vrij ongebruikelijke kostenposten.

Zo moet u bij veel prepaid creditcards betalen per transactie, en ook bij het opladen en het opheffen van de kaart. De vraag is of gebruikers van prepaid creditcards zich hier voldoende bewust van zijn. Deze kosten zijn na wat speurwerk wel te vinden op de websites van de aanbieders van de prepaid creditcards. Maar hoeveel gebruikers nemen deze moeite?

Inzicht in de kosten van prepaid creditcards - een rekenvoorbeeld

Om de kosten van prepaid creditcards inzichtelijk te maken, hebben we een kleine berekening gemaakt. Hoeveel bent u kwijt als u een prepaid creditcard 2 jaar in bezit heeft en deze 1 keer gebruikt tijdens een vakantie?*

Hieronder volgt een berekening van de verschillende kosten van prepaid creditcards bij het boeken en gebruik tijdens uw vakantie. Het volgende scenario is doorberekend:

  • 1 januari 2012: u koopt een prepaid creditcard
  • 1 februari 2012: u laadt 1.000 euro op de kaart via iDeal of de bank (goedkoopste variant). U boekt uw zomervakantie in Spanje
  • 1 juni 2012: u laadt 1.000 euro op de creditcard
  • 1 juli 2012: u pint voor 200 euro
  • 4 juli 2012: u gaat uit eten voor 100 euro
  • 9 juli 2012: u stort het saldo terug op uw rekening
  • 1 december 2013: u zegt de creditcard na 2 jaar weer op


Hieronder volgt een overzicht van alle kosten van de prepaid creditcards. Ook de reguliere creditcard Mastercard Classic van International Card Services is meegenomen. De Moneybookers Mastercard is het voordeligst, maar u zit dan vast aan een Engelstalige helpdesk (duur telefoonnummer in het buitenland). Daarnaast heeft de Moneybookers Mastercard een limiet van 1.000 euro.
 

 ExacardDb MasterCardMedius CardMoney-bookersMats VisaMasterCard Classic
aanschaf€ -€ 35.00€ 39.90€ -€ -€ -
betalen vakantie€ -€ 15.00€ -€ -€ 15.00€ -
opladen€ -€ 15.00€ -€ -€ 15.00nvt
geld pinnen€ 2.50€ 4.00€ 5.00€ 1.80€ 1.70€ 8.00
betaling€ 0.50€ 0.50€ -€ -€ -€ -
geld naar betaalrekening€ 2.50€ 2.50€ 2.50€ -€ 2.50€ -
bijdrage '12/'13€ 84.00€ 72.00€ 79.80€ 20.00€ 95.00€ 35.00
totale kosten€ 89.50 € 144.00 € 127.20 € 21.80 € 129.20 € 43.00

Wel of geen prepaid creditcard?

Voor de meeste gebruikers geldt: kies als het even kan voor een reguliere creditcard, als u niet te veel wilt betalen. Wanneer u niet in aanmerking komt voor een gewone creditcard kunt u vragen of een familielid een partnercard voor u aanvraagt of borg wil staan.

Prepaid creditcards en de Consumentenbond

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft de hoge kosten van prepaid creditcards aan de kaak gesteld toen een grote Belgische bank een prepaid creditcard lanceerde met hoge kosten voor het opladen. De kosten zijn weliswaar te vermijden, maar Test-Aankoop stelt terecht dat de meeste gebruikers zich hierover waarschijnlijk onvoldoende op de hoogte stellen en verrast zullen worden door deze kosten.

In Nederland lijken prepaid creditcards nog onder de radar te blijven van de Consumentenbond. Het is ook zeer de vraag of een grote bank in Nederland zich hier aan gaat wagen en dat deze creditcards een grote vlucht zullen nemen.

(Bronnen: creditcard vergelijken, Test Aankoop)

* meetdatum 5 januari 2012