Creditcards vergelijken

Hoe moet ik me identificeren voor een nieuwe creditcard?

José Mast

05/01/2021

Een nieuwe creditcard aanvragen doe je gewoon online. De creditcarduitgever controleert je identiteit dan op afstand. De exacte procedure verschilt een beetje per aanbieder.

De belangrijkste aanbieders van creditcards in Nederland zijn ICS, American Express en je eigen bank.

ICS

Als je rechtstreeks bij ICS een bankonafhankelijke creditcard van Visa of Mastercard aanvraagt, heb je een identiteitsbewijs nodig. Dat mag een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn.

Je moet een foto van je identiteitsbewijs sturen aan ICS en een cent overmaken vanaf een bankrekening die op jouw naam staat.

American Express

Bij American Express moet je na het invullen van het aanvraagformulier inloggen met iDin. Dat is een identificatiemethode waarbij je inlogt met de inloggegevens van je eigen bank. Daarmee geef je de bank toestemming bepaalde persoonsgegevens te delen met American Express.

Het gaat om je voorletters, achternaam, geboortedatum, woonadres, e-mailadres en/of telefoonnummer, niet om je saldo of transacties.

Daarna moet je een foto uploaden van je paspoort of identiteitskaart. Deze moet nog minimaal een maand geldig zijn. Een rijbewijs is niet toegestaan. American Express zegt dat je BSN-nummer automatisch wordt afgeschermd.

Bij je eigen bank

Als je een creditcard aanvraagt bij je eigen bank, dan kun je dat bij Rabobank en ING doen via internetbankieren op de computer of in de app.

Zo gaat dat ook bij Knab als je een creditcard aanvraagt van American Express. Je logt in en vraagt de creditcard aan. Als er nog aanvullende identificatie nodig is, hoor je dat van de bank.

Vraag je een creditcard aan bij je betaalrekening bij ABN Amro, ASN of SNS of bij je lidmaatschap van de ANWB? Of vraag je een Visacard aan bij Knab? Dan doe je de aanvraag via de website. Bij ABN Amro kan het ook via de app.

Na de aanvraag krijg je nadere instructies over de identificatie. Zo moet je een foto van de voor- en achterkant van je identiteitsbewijs sturen en een cent overmaken vanaf een bankrekening op dezelfde naam. Als identiteitsbewijs kun je een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gebruiken.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 5 januari 2021)

Lees ook:

Wanneer kom je in aanmerking voor een creditcard?

Hoe oud mag je zijn voor een creditcard?

Mag je je creditcard uitlenen aan je kind?