Creditcards vergelijken

Hoe oud mag je zijn voor een creditcard?

Voor een creditcard kom je pas in aanmerking als je 18 jaar bent. Maar geldt er eigenlijk ook een maximumleeftijd?

Kan iemand van 70 jaar een nieuwe creditcard aanvragen? Of zijn oude kaart verlengen wanneer deze de verloopdatum bereikt? Kun je als 80-plusser nog van een creditcard gebruikmaken?

Het antwoord op deze laatste drie vragen is ja. Wil je bijvoorbeeld de Visa World Card, de Mastercard Classic of een creditcard van de ANWB aanvragen, dan maakt het in principe niet uit hoe oud je bent.

Voor deze bekende creditcards, die allemaal worden uitgegeven door Nederlands grootste creditcardmaatschappij ICS, geldt geen maximumleeftijd.

Het inkomen telt wel

Wel een spelbreker kunnen je inkomen en financiële situatie zijn. Om in aanmerking te komen voor een normale creditcard van ICS moet je elke maand minstens 1.150 euro netto overhouden na aftrek van je huur of hypotheeklasten.

Met alleen een AOW-uitkering kom je er dus meestal niet. Je hebt vrijwel zeker ook een aanvullend pensioen nodig.

Daarnaast kunnen schulden of persoonlijke leningen nog van invloed zijn. Heb je bij enige instantie een betaalachterstand, dan wordt je aanvraag voor een creditcard waarschijnlijk afgewezen. Maar dat geldt voor alle leeftijden.

De limiet kan worden verlaagd

Bij een andere, kleinere Nederlandse creditcarduitgever kun je misschien wel met leeftijdsrestricties te maken krijgen. Qander, de verstrekker van onder meer de Flex Visa, Holland Visa en Knab Visa Card, verlaagt bijvoorbeeld de kredietruimte naar maximaal 2.500 euro zodra je 75 jaar wordt. (*)

American Express tot slot vermeldt in zijn voorwaarden geen grens aan je leeftijd.

Een creditcarduitgever is echter altijd vrij om je een kaart te weigeren of om je bestedingsruimte aan te passen aan je financiële situatie.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 7 november 2017; geüpdatet 7 juli 2021)

* Update augustus 2020:

Uitgever Qander is inmiddels gestopt met verstrekken van creditcards. De Knab-creditcard wordt nu uitgegeven door ICS.

Update juli 2021:

Wie 75-plus is en een creditcard van ICS met gespreidbetalenfaciliteit bezit, kan per 1 september 2021 geen nieuwe kredietopnames meer doen met de kaart. ICS heeft dit per brief aan kaarthouders laten weten.

Dit betekent dat je met een creditcard van ICS niet meer gespreid kunt betalen zodra je 75 jaar wordt. Je behoudt de creditcard gewoon en mag deze blijven gebruiken. Maar wat je uitgeeft, wordt aan het eind van iedere maand volledig afgeschreven.


Meer creditcardnieuws (overzicht)