Creditcards vergelijken

Inchecken in NS-trein kan voortaan ook met creditcard

Ton Hermans

31/01/2023

Een treinreis kun je ook betalen door in en uit te checken met alleen je creditcard. Betaal je het volle tarief voor een enkele reis of retourtje, dan hoef je geen ticket te kopen en heb je ook de ov-chipkaart niet meer nodig.

Dit is vanaf vandaag mogelijk voor wie geen NS-abonnement heeft, tweede klas rijdt en de volle prijs voor een rit betaalt. Voor mensen die incidenteel reizen dus, zonder korting. Je betaalt precies dezelfde prijs als voor een kaartje, er komen geen kosten voor de creditcard bij.

Het bedrag dat je verschuldigd bent, wordt afgeschreven via de creditcardrekening. Je opent de poortjes dus met je creditcard en betaalt pas aan het eind van de maand, wanneer je de rekening van de bank of creditcardmaatschappij ontvangt.

Dit werkt in principe met elke creditcard. Maar vooralsnog wel alleen bij de NS, later dit jaar volgen waarschijnlijk ook de bus, tram en metro.

Hoe doe je dit?

Je opent de perronpoortjes door je creditcard voor de scanner te houden. In de trein controleert de NS-conducteur op de gebruikelijke manier. En ook na je rit check je uit door een poortje te openen met alleen je creditcard. De creditcard werkt dus in alle opzichten precies hetzelfde als de ov-chipkaart.

De NS heeft hier uitgebreid mee getest op het traject tussen Den Haag en Leiden, en er heeft eind 2022 ook een landelijke test met drieduizend proefkonijnen plaatsgevonden. Volgens Tjalling Smit, de directeur van de Nederlandse Spoorwegen, zijn deze tests prima verlopen en reageren reizigers positief.

Let er wel op dat de maandlimiet van je creditcard niet is overschreden en dat de kaart niet verlopen of geblokkeerd is. In die gevallen gaan de poortjes niet open en moet je op een andere manier betalen.

Ook gewoon bankpasje werkt

De dienst werkt ook met een gewone bankpas: zowel met het plastic pasje in je portemonnee als de virtuele variant ervan op je smartphone. Alleen reizigers met een abonnement of korting moeten op de ‘oude’ manier blijven betalen.

(Redactie Creditcardvergelijking, 31 januari 2023; Bron; NOS Journaal)


Lees ook:

Proef: in- en uitchecken met de creditcard in de trein