Creditcards vergelijken

Mastercard onthult creditcard die je vingers herkent

Mastercard lanceert dan eindelijk de creditcard die pincodes overbodig gaat maken. Het plastic kaartje herkent de eigenaar aan zijn vingers.

Het volstaat om deze nieuw ontwikkelde creditcard simpelweg vast te houden wanneer je hem in een betaalterminal schuift.

Hiervoor moet je een vingerafdruk opsturen bij aanvraag en registratie van de creditcard. De kaartuitgever stopt vervolgens een matchend sjabloon in een sensor op het pasje.

Bij het betalen leg je je duim op die sensor (het zwarte vierkantje rechtsboven op het plaatje).

In winkels en horeca ben jij dan nog de enige die met het pasje kan afrekenen. Er hoeft nergens meer een pincode te worden ingevoerd. 

Eerste exemplaren in Zuid-Afrika

Mastercard werkt al jaren aan deze technologie, en die is nu eindelijk rijp voor lancering. Een begin wordt gemaakt in Zuid-Afrika, waar een test is gedaan in een grote supermarktketen.

Ook in Europa zal binnen enkele maanden een proef starten, zegt Mastercard. Het creditcardbedrijf verwacht nog dit jaar een volledige lancering.

Geen pincode meer nodig

Het invoeren van de pincode bij het betalen met een creditcard is al deels overbodig geworden sinds de introductie van contactloos betalen.

De vingerafdruktechnologie is echter iets totaal anders en bedoeld voor alle betalingen, ook boven 25 euro.

De nieuwe kaart moet je wel in de betaalautomaat steken, zoals je nu ook doet. De terminal geeft dan meteen al een goedkeuring van de transactie voordat je normaal de code zou intikken.

De nieuwe creditcards worden niet dikker dan de huidige exemplaren. Ook betaalterminals hoeven niet te worden aangepast. De biometrische creditcard werkt op het huidige systeem.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 20 april 2017)

Lees ook:

Mastercard-pasjes krijgen inkepingen voor wie slecht ziet