Creditcards vergelijken

Mastercard-pasjes krijgen inkepingen voor wie slecht ziet

Ton Hermans

26/10/2021

Voor wie niet goed kan zien, zijn toekomstige Mastercardpasjes te herkennen aan inkepingen aan de korte kant.

Mastercard kondigt dat deze week aan in een persbericht. Het creditcardbedrijf heeft drie nieuwe pasjes ontwikkeld met verschillende inkepingen aan een van de korte kanten.

Daarmee kan een slechtziende voelen welk pasje hij in de hand heeft: een creditcard, een debitcard (pinpas) of een prepaidkaart.

Ronde, rechthoekige of driehoekige uitsparing

Nu hebben alle betaalpasjes nog volledig rechte randen en afgeronde hoekjes. Daar gaat verandering in komen, aangezien zo'n twee miljard mensen wereldwijd niet goed kunnen zien en, volgens Mastercard, vaak worstelen met de vraag welk pasje ze in de hand hebben.

Een toekomstige Mastercard-creditcard heeft aan de korte kant, net naast het oranje-gele Mastercardlogo, een kleine ronde uitsparing waar je duim in past.

Bij de Mastercard-debitcard is dat geen ronde maar een rechthoekige uitsparing in de vorm van een trechter. De prepaid tot slot heeft een kleine schuine driehoekige inkeping, alsof er een stukje afgebroken is.

Deuntje bij het pinnen

De pasjes werken gewoon in alle betaalautomaten, daar verandert niets aan. Aan een kort melodietje dat uit de automaat komt, kan een slechtziende horen dat de transactie geslaagd is.

Wanneer de nieuwe pasjes verkrijgbaar zijn, is nog niet bekend. Volgens Mastercard zullen ze wereldwijd worden verspreid.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 26 oktober 2021)

Lees ook:

Mastercard komt met eigen melodie

Mastercard onthult creditcard met vingerafdruk