Creditcards vergelijken

Mastercard stopt met handtekening op bonnetje

Winkeliers in Noord-Amerika hoeven klanten die met een Mastercard-creditcard betalen niet langer te vragen om een handtekening op het bonnetje te zetten.

De geschreven handtekening gaat deze maand officieel "met pensioen", zegt de creditcardmaatschappij vandaag in een persbericht.

In de begindagen van de creditcard was de handtekening de enige manier om de eigenaar te identificeren.

De winkelier bewaarde het ondertekende bonnetje en stuurde dat naar de creditcardmaatschappij. Bleek er iets niet te kloppen, dan draaide de maatschappij op voor de kosten.

Tegenwoordig zit er in bijna elke creditcard een chip. Bij een betaling stop je de kaart in de terminal en tik je je pincode in, net als bij een bankpas.

Ook kun je met steeds meer creditcards contactloos betalen. Daarnaast werkt Mastercard hard aan de invoering van een kaart die je vingers herkent. In beide gevallen hoef je al géén pincode meer in te voeren.

Handtekening is ergerlijk

Al deze technologische vernieuwingen maken de oude handtekening overbodig. Volgens Mastercard komt de afschaffing de snelheid bij betalen ten goede.

Uit een onderzoek van de maatschappij is gebleken dat bijna driekwart (72%) van de Amerikanen zich ergert als iemand voor hen in de rij bij de kassa een handtekening moet zetten. Dat duurt te lang.

Ook houdt bijna de helft van de jongere Amerikanen (tot 34 jaar) niet van met de hand schrijven, aldus Mastercard.

De maatschappij laat niet weten of de handtekening ook buiten Noord-Amerika met pensioen zal gaan.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 6 april 2018)