Creditcards vergelijken

Misbruik van creditcards gehalveerd door covid

Ton Hermans

18/11/2021

Dankzij de coronapandemie loopt fraude met creditcards flink terug. Misbruik van pasjes en kaartgegevens is dit jaar al gehalveerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Betaalvereniging Nederland. 

Sinds het uitbreken van covid neemt digitale criminaliteit wel duidelijk toe. De totale schade in Nederland bedraagt in de eerste zes maanden van dit jaar al ruim 22,5 miljoen euro, waar dat in 2020 bijna 40 miljoen over een heel jaar was.

Maar dan gaat het vooral om misleiding van consumenten en zogenaamde bankhelpdeskfraude, waarbij een boef zich voordoet als iemand van de bank. Dat laatste gebeurt steeds vaker terwijl de consument het juiste telefoonnummer van de bank op zijn telefoon getoond krijgt – het zogenaamde nummerspoofing.

Meer traditionele fraude met gestolen creditcards en bankpasjes neemt echter af, zegt de betaalvereniging. De schade die ontstaat door misbruik van creditcards is gehalveerd naar ruim een miljoen euro. De schade door gestolen bankpassen is nog harder gedaald, met 68 procent, naar 940.000 euro.

Dit komt volgens de vereniging doordat er tijdens de pandemie minder fysieke betalingen plaatsvinden, maar ook door nieuwe beveiligingsmaatregelen van banken.

De schade voor door betaalfraude gedupeerde consumenten is in de eerste zes maanden van dit jaar in 92 procent van de gevallen vergoed.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 18 november 2021; Bron: Betaalvereniging Nederland, Foto: Shutterstock)

Lees ook:

De drie grootste misverstanden over creditcards

Dubbel bevestigen vanaf 2021 verplicht bij online creditcardbetaling