De drie grootste misverstanden over creditcards
Amper 2 procent van de betalingen aan Nederlandse kassa's verloopt met een creditcard. Op vakantie in het buitenland is het betaalmiddel onmisbaar. Maar binnen de landsgrenzen is het niet populair, terwijl je het daar ook gewoon kunt gebruiken.
Dat komt mede door enkele hardnekkige misvattingen rond het product. Dit zijn volgens ons de belangrijkste misverstanden die leven onder Nederlanders.
1. Met een creditcard bouw je schulden op
Dat is misschien in Amerika zo, maar in Nederland is dat nauwelijks het geval. Alles wat je uitgeeft met de creditcard wordt namelijk elke maand volledig verrekend.
Slechts een op de vijf creditcards die in omloop zijn heeft de mogelijkheid om je uitgaven gespreid terug te betalen, met rente. Voor die creditcards is ooit een aparte leenovereenkomst afgesloten.
Dat is op dit moment bijna niet meer mogelijk. Bij ICS, Nederlands grootste creditcarduitgever, kun je sinds begin dit jaar geen creditcards met gespreid betalen meer krijgen en ook geen nieuwe lening meer afsluiten.
Geld lenen met een creditcard en flexibel terugbetalen kan alleen nog bij ING.
2. Met een creditcard betalen kost geld
Fout! Op de eerste plaats rekent de creditcardmaatschappij in principe geen rente op je kaartuitgaven, tenzij je te laat betaalt.
Daarnaast mogen winkeliers geen extra kosten aanslaan als je wilt betalen met een gewone creditcard. De Europese wetgever verbiedt dat sinds een aantal jaren voor Visa en Mastercard.
Zo'n creditcardtoeslag is alleen nog toegestaan voor zakelijke creditcards en voor kaarten van American Express.
Als je je boodschappen wilt afrekenen met een Visacard, of je online bestelde konijnenhok, hoef je dus niet bij te betalen.
Wat wel extra geld kost, is contant geld opnemen met een creditcard.
3. Een creditcard is duur
Normaal gebruik van een creditcard brengt dus geen extra kosten met zich mee. Je betaalt wel een jaarlijkse 'kaartbijdrage' aan de uitgever, een soort abonnement.
Voor een gewone creditcard gaat het hier om enkele tientjes per jaar, ongeveer evenveel als wat je bankrekening kost.
De ANWB-creditcard is met 16 euro een van de de goedkoopste opties. De standaard Mastercard van ICS kost 26 euro, en de populaire Visa World Card jaarlijks 36,50 euro.
Bij de grote banken is het zelfs mogelijk om een gratis creditcard te krijgen, als je een van de uitgebreidere betaalpakketten hebt. Bij het Basispakket van Rabobank bijvoorbeeld (37,20 euro per jaar) kun je kosteloos een Rabo-creditcard krijgen.
Alleen heel luxe creditcards met privileges en omvangrijke verzekeringen, zogenaamde platinumcards, kunnen heel duur zijn en in de honderden euro's per jaar lopen.
(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 11 november 2021; Foto: Shutterstock Images)
Lees ook:
* Wanneer kom je in aanmerking voor een creditcard?
* Wordt elke creditcard genoteerd bij het BKR?
* Heeft je creditcard invloed op je hypotheek?
* Een creditcardtoeslag hoef je niet te betalen