Creditcards vergelijken

Ook creditcardgiganten boycotten Rusland na invasie in Oekraïne

Ton Hermans

03/03/2022

De drie grote creditcardmaatschappijen American Express, Mastercard en Visa scharen zich achter de Westerse financiële maatregelen tegen Rusland, een week na diens militaire aanval op Oekraïne. Ze weren Russische banken van hun betaalnetwerken.

In Rusland kun je nog steeds betalen met Visa, Mastercard of Amex. Maar voor Russen die een creditcard hebben van een door het Westen bestrafte bank zou dat niet langer mogelijk zijn. De Russische centrale bank spreekt dat tegen en zegt dat alle betaalkaarten nog werken.

Amex: geen zakendoen in Rusland

Het gaat nog om eerste stappen van de grote creditcardmaatschappijen.

American Express zei gisteren in een verklaring aan zijn personeel dat het alle internationale sancties opvolgt en de samenwerking met zijn Russische bankpartners stopt.

De activiteiten van American Express in Rusland zijn naar eigen zeggen klein. Slechts één bank geeft daar Amex-creditcards uit, een paar andere helpen alleen met werven van handelaren. Deze Russische banken worden niet bij naam genoemd maar horen bij de groep financiële instellingen die deze week zijn afgesloten van Swift, het wereldwijde betaalinformatiesysteem.

Met de verklaring wil Amex vooral aangeven dat het zich distantieert van zakendoen in Rusland.

Mastercard kwam als eerste met statement

Bij Mastercard en Visa klinkt ongeveer hetzelfde verhaal. Mastercard-topman Michael Miebach zei afgelopen maandag al dat het meerdere financiële instellingen van zijn betaalnetwerk heeft verbannen, als gevolg van de sancties.

Mastercard heeft meer te verliezen dan Amex. Het haalt zo'n vier procent van zijn wereldwijde omzet uit Rusland.

Visa zegt op zijn website dat het actie onderneemt om bestaande maar ook toekomstige sancties op te volgen. Veel meer meldt de maatschappij vooralsnog niet. Hoeveel Visakaarten er in omloop zijn in Rusland is niet bekend.

De creditcardgiganten zeggen verder dat ze extra alert zijn op cyberaanvallen op hun systemen en netwerken. Problemen zijn er nu nog niet.

Humanitaire hulp

Van de creditcardbedrijven wordt ook verwacht dat ze de humanitaire hulp aan Oekraïne zullen steunen. American Express schenkt alvast 1 miljoen dollar aan vier instanties. Het International Rescue Committee (IRC), het International Medical Corps (IMC), het Rode Kruis en Unicef krijgen ieder een kwart miljoen.


(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 3 maart 2022; Bronnen: Amex, Mastercard, Visa, BBC; Foto: Shutterstock)

 

Update 5 maart 2022:

Mastercard, Visa en American Express maken alle drie bekend dat ze hun betaalnetwerken in Rusland volledig platleggen en alle activiteiten in Rusland staken.

Volgens de BBC kunnen Russische kaartbezitters echter nog steeds betalen in winkels, omdat ze van een Russisch betaalnetwerk gebruikmaken. Dat kan tot aan de houdbaarheidsdatum op de kaart en alleen binnen Rusland, niet daarbuiten. Ze kunnen geen nieuwe kaarten van genoemde maatschappijen meer aanvragen. 

Buitenlandse creditcardbezitters kunnen in Rusland niet langer betalen of contant geld opnemen. Dat treft uiteraard ook Westerse journalisten en afgezanten.

 

Lees ook:

De drie grootste misverstanden over creditcards