Creditcards vergelijken

Transactiekosten Mastercard voor winkeliers gaan flink omlaag

De tarieven voor het accepteren van creditcardbetalingen gaan omlaag in Nederland. Dit heeft Mastercard bekendgemaakt na druk vanuit de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt.

Andere netwerken zoals Visa en American Express hebben nog geen verlaging bekendgemaakt.

Tarieven gaan van 0,9% naar 0,3%

Mastercard rekent aan een winkelier nu standaard 0,9% kosten per transactie met een creditcard. Dit zal in stappen worden verlaagd naar 0,3% in juli 2016. Overigens geven winkeliers aan dat dit creditcardbetalingen nog steeds duur maakt. Zij moeten meestal extra toeslagen aan banken betalen voor het accepteren van creditcardbetalingen.

Mastercard: andere tarieven worden hoger

Mastercard heeft aangegeven dat het zoekt naar een dekking voor de verloren inkomsten. Mastercard suggereert dat de hoge kosten van zijn betaalnetwerk onvoldoende gedekt worden door de nieuwe transactietarieven. Een mogelijke oplossing zou zijn dat het duurder wordt om een Mastercard aan te houden. Dit zou een hogere jaarlijkse bijdrage kunnen opleveren voor de gebruiker.

Ook druk vanuit EU neemt toe

De EU werkt aan wetgeving die de tarieven tot 0,3% verlaagt. De exacte uitwerking hiervan is onzeker. Mogelijk heeft dit Mastercard onder druk gezet om hierop te anticiperen in Nederland. Overigens gaan de regels van de Europese Unie verder, door maximale bedragen voor alle betaalkaarten op te leggen.

(Bronnen: nos.nlzie: EU zet mes in creditcardkosten)