Creditcards vergelijken

Wat is V Pay en welke creditcards hebben dat?

V Pay is een pinbetaaloptie die op een nog beperkt aantal bankpasjes en creditcards zit. Het kan zeker handig zijn als je creditcard V Pay heeft. Mocht een winkelier geen creditcard accepteren, dan kun je met je creditcard toch via de pinautomaat betalen. Het levert geen extra kosten op.

V Pay is vergelijkbaar met Maestro, wat je kent van de meeste Nederlandse bankpasjes. De Maestro-betaaltechniek is eigendom van Mastercard. V Pay daarentegen is van Visa, de grote concurrent van Mastercard. Als je in een winkel met V Pay betaalt, gaat het bedrag meteen van je rekening af.

Vrij onbekend in Nederland

In Nederland is het toevallig zo dat de banken eerst allemaal voor Mastercard hebben gekozen, waardoor V Pay niet heel bekend en gangbaar is. Toch verstrekken SNS, ASN Bank, Regiobank en ING intussen betaalpasjes met V Pay, naast Maestro.

En je kunt er net zo makkelijk mee betalen of geld opnemen. V Pay werkt gewoon met chip en pincode, en ook contactloos afrekenen is mogelijk. Er is dus nauwelijks verschil met Maestro.

Creditcards met V Pay

Ook sommige Visa-creditcards zijn uitgerust met V Pay. Dat betekent dat je naast de Visa-betaalmogelijkheid een gewone pinpasfunctie op de creditcard hebt zitten.

Aan de kassa kun je dan ook normaal betalen, zonder het gebruikelijke uitstel van een creditcard. Het bedrag wordt direct van je rekening afgeboekt, niet pas aan het einde van de maand of gespreid.

Wanneer is V Pay handig?

Binnen Nederland is V Pay op je creditcard weinig nuttig, aangezien iedereen een gewone bankpas bezit. Mocht je alleen je creditcard bij je hebben maar wordt deze afgewezen door de winkelier, dan zou je alsnog kunnen betalen met V Pay. De meeste winkels accepteren dat.

Of wellicht heb je voor bepaalde aankopen liever dat het geld meteen van je rekening gaat en niet pas achteraf. Zoals je boodschappen of gewone dagelijkse uitgaven.

Acceptatie in het buitenland

Het belangrijkste voordeel van V Pay is dat je een grotere kans op acceptatie van je pasje hebt. Zeker in het buitenland, waar soms Maestro de norm is, soms V Pay.

Landen waar V Pay veel gebruikt wordt, zijn bijvoorbeeld Duitsland, Polen, Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Canada heb je V Pay echt nodig.

In het buitenland is het dus handig als je zowel Maestro als V Pay bij je hebt.

Nadelen van betalen met V Pay

Een nadeel van V Pay is dat je een betaling niet kunt terugdraaien. Ook gaat de betaling af van je bestedingslimiet, als je met de V Pay-functie op de creditcard betaalt.

Welke creditcards hebben V Pay?

Creditcards met V Pay zijn er niet heel veel. In Nederland zijn op dit moment (2019/2020) alleen de Visa World Card Gold en de Visa World Card Platinum uitgerust met deze betaalfunctie.

Beide kaarten worden uitgegeven door ICS, de grootste creditcardmaatschappij van Nederland.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 24 oktober 2019)