Creditcards vergelijken

Zeven situaties waarin je een creditcard nodig hebt

Ton Hermans

13/06/2023

Soms is een creditcard handig, soms zelfs onmisbaar. In de volgende situaties is het zeer praktisch wanneer je een creditcard uit je broekzak of handtas kunt halen. 

1. Als je op vakantie gaat 

Of je nu in een vreemde munt moet betalen of in gewone euro’s, als je op vakantie bent, heeft een creditcard altijd voordelen. 

Wie met de auto gaat, kan er bijvoorbeeld heel gemakkelijk brandstof mee afrekenen. Bij de benzinepomp steek je de creditcard in de betaalterminal, tik je de pincode in en neem je de kaart weer terug. Na het tanken kun je meteen verder rijden, naar de winkelkassa lopen is niet nodig. Je bent zo sneller op de camping of in je vakantiehuisje.  

Ook parkeren of tol betalen gaat veel makkelijker en sneller. En ligt er in je vakantiedorpje een klein tankstation, dan kun je daar met Visa of Mastercard vrijwel altijd terecht. 

Het is slim om ook alle andere vakantie-uitgaven met de creditcard te doen. Dan heb je één duidelijk overzicht van al je kosten. En zo wordt het makkelijker om je budget te bewaken. 

2. Als je in een andere munt dan de euro moet betalen 

Ga je buiten de eurozone? Met een creditcard heb je dan meteen de buitenlandse munt op zak, de bank rekent het voor je om.  

Je betaalt dan wel ietsje meer voor dat omrekenen. Meestal is dat 1,5 of 2 procent boven op de normale wisselkoers, maximaal 2,5 procent. 

Een aankoop ter waarde van 100 euro in een vreemde munt kost je dus bijvoorbeeld 101,50 of 102,50 euro. 

3. Als je een auto gaat huren

Ga je niet met de auto maar met het vliegtuig op reis, en wil je bij aankomst een auto huren? Dan is de kans erg groot dat dat niet lukt zonder creditcard.  

Je moet voor een huurauto namelijk altijd borg betalen. Autoverhuurders accepteren geen contant geld of pinbetaling. Ze reserveren de borg op je creditcard, voor het geval je de auto beschadigd of zelfs helemaal niet terugbrengt. 

4. Als je een hotelovernachting boekt

Een hotelovernachting wil je graag ruim van tevoren geregeld hebben, niet pas bij aankomst. Ook hier geldt: zonder creditcard kun je meestal niet reserveren. 

Hotels en boekingssites willen graag zeker weten dat ze hun geld kunnen innen, mocht je niet komen opdagen. Een creditcard geeft ze die zekerheid.  

5. Als je iets in een buitenlandse webshop wilt kopen 

In Nederlandse webshops kun je doorgaans kiezen uit diverse betaalopties, maar over de grens is dat vaak niet zo. De creditcard zit er vrijwel altijd tussen, internationaal is het betaalmiddel nummer een. 

Een internetaankoop met je creditcard afrekenen heeft echter nog een extra voordeel. Mocht de webwinkel het product niet of niet goed leveren, dan kun je het bedrag laten terugboeken naar je bankrekening.  

Hoe duurder je aankoop, hoe meer reden je hebt om er met een creditcard voor te betalen. 

6. Als je een grote aankoop doet 

Creditcards hebben vaak een aankoopverzekering. Dat betekent dat de spullen die je ermee koopt een tijd lang verzekerd zijn. 

Afhankelijk van welke creditcard je hebt, kan zo’n verzekering een halfjaar tot maximaal een jaar na aankoop van een product geldig zijn.  

Ook dit is een goede reden om een grote aankoop met een creditcard te betalen. Denk aan een gamecomputer of muziekinstrument.  

Let op, de verzekering dekt niet alle producten. Elektronica kunnen soms buiten de boot vallen, evenals tweedehandsspullen op veilingsites. 

7. Als er even niet genoeg geld op je rekening staat 

Geld lenen kan met de meeste creditcards niet meer, maar je kunt de kaart wel nog gebruiken als een heel kort lopend krediet. Staat er niet genoeg geld op je lopende rekening, bijvoorbeeld omdat je salaris nog niet binnen is? Dan kan de creditcard uitkomst bieden, mits je die maand nog genoeg bestedingsruimte hebt. 

Een creditcard heeft een bestedingslimiet die past bij je inkomen. Een veelvoorkomende limiet is €2.500. Elke maand kunt je tot dat bedrag bestedingen doen met de kaart. 

Het spreekt voor zich dat je dit bedrag moet kunnen terugbetalen. Dat gebeurt aan het eind van de maand. In meerdere termijnen terugbetalen is voor nieuwe kaartbezitters meestal niet meer mogelijk. 

 

(Redactie Creditcardvergelijking, 13 juni 2023; Foto: Shutterstock

 

Lees ook:

Waar is een creditcard handig voor?