Creditcards vergelijken

Waar is een creditcard handig voor?

Een creditcard wordt vaak gezien als een veroorzaker van schulden. Dat beeld is eenzijdig en onterecht. 

De creditcard is op de eerste plaats een veelzijdig betaalmiddel dat in een heleboel situaties van pas komt.


1. Betalen over de grens

Een creditcard is bijvoorbeeld zeer handig op reis in het buitenland. Je normale bankpasje is over de grens soms nutteloos.

In tegenstelling tot in Nederland kun je in de meeste supermarkten en grote winkels in het buitenland echter gewoon afrekenen met de creditcard.

Is het bedrag in euro's, dan brengt afrekenen met een creditcard geen extra kosten met zich mee. Betaal je in een vreemde munt, houd dan rekening met een opslag van 1,5 à 2,5% op de normale wisselkoers.

Die opslag heb je ook bij andere betaalmiddelen, niet alleen bij een creditcard.

Het is wel slim om een creditcard met lagere koersopslag te kiezen als je hem vaker dan incidenteel gebruikt in het buitenland.

Goldcards hebben meestal de laagste opslag. Bij alle reviews op Creditcardvergelijking staat de wisselkoersopslag vermeld.


2. Boeken en reserveren

Daarnaast is de creditcard het beste betaalmiddel voor het online kopen van vliegtickets en voor het reserveren van hotelkamers en huurauto's.

Met je creditcard is de borg die je moet betalen namelijk meteen geregeld.


3. Aan de pomp

Ook autorijders hebben in het buitenland voordeel met een creditcard op zak. Bij veel tankstations kun je er direct bij de pomp mee betalen.

Je steekt de kaart in de automaat, toetst je pincode in en haalt na bevestiging de kaart er weer uit. Daarna kun je de slang pakken, benzine tanken, eventueel een bonnetje laten uitspugen en wegrijden.

Je hoeft dus niet te wachten op het precieze bedrag. Is het tankstation bemand, dan kun je ook gewoon aan de kassa afrekenen. Zeker met Visa of Mastercard.


4. Parkeren en tol betalen

Rijd je internationaal op tolwegen, dan heb je met een creditcard toegang tot de poortjes met korte wachtrijen. Betalen met een creditcard (alleen insteken, pincode intikken is niet eens nodig) gaat namelijk veel sneller.

Hetzelfde principe van alleen even insteken is van toepassing op veel moderne parkeerterreinen. Je checkt in en uit met je creditcard. Het afgeschreven bedrag zie je terug op je maandafrekening.


5. Contant geld pinnen

In het buitenland (en ook in Nederland) kun je met een creditcard cash opnemen bij vrijwel iedere geldautomaat, in bankierstaal een ATM geheten.

Maar daar zijn wel relatief hoge kosten mee gemoeid. Dus doe dat alleen als het niet anders kan. Elke opname kost je namelijk 4 à 5 euro.


6. Online aankopen doen

Tot slot is de creditcard superhandig voor al je bestellingen op internet. De meeste bekende webshops accepteren Visa en Mastercard.

Je geeft het creditcardnummer op, plus de driecijferige, eveneens op de kaart gedrukte verificatiecode. In Nederlandse webshops moet je misschien ook nog je kaartscanner gebruiken, als je een creditcard van de bank hebt.

Een voordeel van online betalen met je creditcard is dat een onterechte afschrijving wordt teruggeboekt, bijvoorbeeld wanneer het product niet geleverd wordt. Met iDeal kan dat niet.

Ook zijn met de meeste creditcards je aankopen tijdelijk verzekerd tegen verlies en beschadiging.

7. Bekende voordelen

Verder is een creditcard natuurlijk handig vanwege zijn bekende voordelen.

Je hebt altijd geld achter de hand en kunt toch aankopen doen als er even niet genoeg cash op je rekening staat, of als het salaris nog niet binnen is. In noodsituaties ben je heel blij met je creditcard!

Ook kun je eventueel een dure aanschaf spreiden. Maar dan leen je geld en dat moet je apart aanvragen bij de aanbieder van de kaart.

Tot slot kan een creditcard heel handig zijn om bepaalde uitgaven te scheiden van andere. Je krijgt er een apart overzicht van. Dat kun je benutten voor je administratie of huishoudboekje.


(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 1 augustus 2019)

Lees ook:

Zeven situaties waarin je een creditcard nodig hebt