Creditcards vergelijken

Zijn er creditcards met cashback in Nederland?

Ton Hermans

17/12/2020

In de Verenigde Staten en andere landen kun je met sommige creditcards geld terugkrijgen van alles wat je met de card uitgeeft. Bijvoorbeeld 0,5%. Cashback heet dat. In Nederland bestaan zulke creditcards amper. Op dit moment kennen we maar één voorbeeld.

De enige creditcard die we echt een cashbackcreditcard zouden willen noemen is de Euroclix Mastercard. Met deze kaart krijg je 0,25% korting op al je aankopen.

Er zijn wel diverse creditcards waarmee je met elke uitgave spaart voor punten, die je vervolgens inruilt voor producten. Je kunt bijvoorbeeld vliegmijlen sparen met de Flying Blue-creditcards van American Express of winkelspaarpunten met de Bijenkorf Card.

Eerste jaar geen bijdrage

Bij sommige creditcards hoef je het eerste jaar geen kaartbijdrage te betalen, als een soort welkomstgeschenk. Dat verstaan we niet onder cashback. Al promoten banken deze aanbieding soms onder deze naam.

Wel korting met debitcards

Ben je toch op zoek naar een cashbackcard, dan is er nog een andere mogelijkheid. Sommige internationale onlinebanken geven ook in Nederland debitcards uit die direct korting geven bij bepaalde winkels, horeca of verhuurbedrijven.

Een debitcard kan Mastercard of Visa als betaalmerk hebben. Online kun je hem dus gebruiken als een creditcard. Maar hij werkt altijd als een prepaidkaart: je kunt alleen uitgeven van een positief saldo op de rekening die gekoppeld is aan de debitcard. Geld lenen, later betalen of gespreid terugbetalen kan niet met een debitcard.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 17 december 2020)