Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Over deze vergelijking

Belangrijkste debitcards

Een debitcard is een betaalpas met IBAN-rekening. Je kunt er geen geld mee lenen, je moet zelf voor voldoende saldo zorgen.

Sorteer op:
Product
Omschrijving
Score en jaarbijdrage
Bunq EasyTravel Card debitcard

Bunq EasyTravel Card


Debit-Mastercard waarmee je ook een auto huurt en hotel reserveert. Kent geen koersopslag voor vreemde munten.

ratingImage

1e jaar € 0,-2e jaar € 0,-

» Meer info
N26 Mastercard

N26 Mastercard

Internationale debitcard met gratis bankrekening erbij. Betaal overal ter wereld zonder koersopslag, euro's opnemen is drie keer per maand gratis.

ratingImage

1e jaar € 10,-2e jaar € 0,-

» Meer info
Revolut Card debitcard

Revolut Card

Voor wie vaak in een vreemde munt betaalt. Revolut rekent namelijk nooit extra kosten buiten de eurozone. Ook als Maestro-kaart verkrijgbaar.

ratingImage

1e jaar € 0,-2e jaar € 0,-

» Meer info

Wat is een debitcard?

Een debitcard is een betaalpas die is gekoppeld aan een betaalrekening (IBAN). Iedereen kan naar die betaalrekening geld overmaken, bijvoorbeeld je werkgever. Ook kun je er meestal gewoon bankoverschrijvingen mee doen. Af- en bijschrijvingen in euro’s zijn gratis.

Als je een betaling doet met een debitcard, gaat het bedrag direct van het saldo op de bankrekening af. Je moet dus altijd een positief saldo hebben om een debitcard te kunnen gebruiken. Dat is een belangrijk verschil met een creditcard. Daarmee kun je nu alvast iets kopen en pas achteraf betalen.

Is een debitcard niet gewoon een pinpas?

Een debitcard en een traditionele pinpas lijken erg op elkaar. Een verschil is dat je met een pinpas van een traditionele bank soms wel rood kunt staan, afhankelijk van de afspraken die je met je bank maakt. Bovendien betaal je bij een traditionele pinpas vaak veel geld voor de betaalrekening die eraan gekoppeld is. Veel debitcards in dit overzicht bieden de keuze voor een gratis betaalrekening.

Wat is het verschil met een prepaidcard?

Prepaidcards zijn meestal niet gekoppeld aan een bankrekening. Ook kost het vaak geld om een prepaidcard op te laden, een tijdje niet te gebruiken of op te zeggen. Bovendien is het saldo aan een maximum gebonden. Een debitcard heeft die nadelen niet.

Waar is een debitcard handig voor?

Je kunt een debitcard gebruiken om uitgaven gescheiden te houden. Een debitcard voor de boodschappen, de vakantie of de autokosten bijvoorbeeld.

Ga je op reis buiten de eurozone? Dan is een debitcard zonder wisselkoerskosten een uitkomst (bijvoorbeeld Revolut en Bunq Travelcard).

Welke soorten debitcards zijn er?

Er zijn debitcards van Maestro, Mastercard en Visa Card.

Met een Maestrokaart kun je in Europa praktisch overal betalen, ook contactloos. In Nederlandse webshops werkt een Maestrokaart niet als betaalmiddel. Daar heb je iDeal of een andere betaalmethode bij nodig. Met de buitenlandse betaalrekeningen in dit overzicht kun je vooralsnog niet betalen via iDeal.

Met een Mastercard en een Visa Card kun je zowel in Nederland als in het buitenland op talloze plekken betalen, overal waar je het Mastercard- of Visalogo ziet. Ook op internet.

Wat kun je niet met een debitcard?

De meeste debitcards zijn niet te gebruiken om een auto te huren of een hotel te reserveren, ook niet als je er veel geld op zet. De enige uitzondering is de Bunq Travelcard.

Hoe kom ik aan een debitcard?

Je vindt de belangrijkste debitcards in het overzicht hierboven. De meeste worden uitgegeven door buitenlandse banken met een Europese bankvergunning. De betaalrekening die aan zo’n debitcard is gekoppeld, kun je dus in grote lijnen op dezelfde manier gebruiken als een Nederlandse betaalrekening.

Je vraagt een debitcard online aan, meestal in de app van de uitgevende bank of geldinstelling. Hiervoor heb je een identiteitsbewijs nodig.

Waar moet je op letten?

Afhankelijk van je eigen eisen en wensen zijn de volgende punten van belang: