Creditcards vergelijken

Zo werken Experience Points van American Express

José Mast

14/09/2022

Met een Flying Blue-creditcard van American Express spaar je Experience Points, als je vliegt met KLM. En soms ook als je niet vliegt. Heb je genoeg punten, dan ga je naar een hoger level met meer kaartvoordelen. Hoe werkt dat?

Experience Points, door American Express afgekort tot XP, zijn iets anders dan Membership Rewards en Miles, twee andere spaarsystemen van de creditcardmaatschappij.

Membership Rewards zijn de punten die je spaart bij iedere uitgave die je doet met een ‘gewone’ creditcard van American Express. Miles kun je alleen sparen door te betalen met een creditcard van American Express Flying Blue. Miles kun je gebruiken om vliegtickets en andere aankopen mee te betalen.

XP bij vliegtickets

Ook XP kun je alleen sparen met een creditcard van American Express Flying Blue. Daarvoor moet je er een vliegticket mee kopen bij KLM of een partnermaatschappij, zoals Air France of Transavia.

Een paar voorbeelden. Voor een vlucht van Amsterdam naar Barcelona ontvang je 5 XP. Voor een vlucht van Amsterdam naar Bangkok ontvang je 12 XP, beide in de economyclass. Vlieg je businessclass, dan gaat sparen drie keer zo snel.

XP-bonus

Daarnaast kun je recht hebben op een jaarlijkse XP-bonus, afhankelijk van je creditcardtype.

Heb je de American Express Flying Blue Silver, dan krijg je jaarlijks een bonus van 15 XP. Een Goldcard is goed voor 30 XP en een Platinumcard voor 60 XP. Soms krijg je bij aanschaf van de kaart een eenmalige welkomstbonus.

Deelnemersniveaus

Het totale aantal XP dat je in een jaar hebt verzameld, bepaalt of je doorgroeit naar een volgend deelnemersniveau. De deelnemersniveaus van Flying Blue hebben dezelfde edelmetaalnamen als de creditcardtypen. Maar je deelnemersniveau staat los van je type creditcard.

Als beginnend deelnemer heb je het niveau Explorer. Om naar het deelnemersniveau Silver door te stromen heb je minimaal 100 XP nodig, voor Gold minimaal 180 XP en voor Platinum 300 XP.

Privileges

Wat voor privileges horen er nu bij deze deelnemersniveaus?

Met Silver kun je bijvoorbeeld zonder kosten een standaardstoel kiezen voordat de check-in is geopend. Wil je een andere stoel, dan krijg je 25 procent korting. Ook kun je een extra stuk ruimbagage meenemen op een KLM-vlucht en kun je sneller inchecken, bagage afgeven en aan boord gaan.

Het deelnemersniveau Gold geeft hogere kortingen op speciale stoelen en toegang tot een lounge, samen met een gast.

Heb je het deelnemersniveau Platinum bereikt, dan hoef je helemaal niet te betalen voor je stoelkeuze.

Conclusie

Als je genoeg Experience Points verzamelt, kun je het volgende jaar recht krijgen op bepaalde privileges. Je moet hiervoor wel flink wat vliegkilometers maken. Sparen gaat sneller als je een duurder type Flying Blue American Express-creditcard hebt.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 14 september 2022)

Lees ook:

Met welke creditcards kun je sparen?