Creditcards vergelijken

Met welke creditcard kun je sparen?

Ton Hermans

11/05/2022

Er zijn in Nederland enkele creditcards die spaarrente geven over je saldo. Uitgever ICS betaalt rente over een tegoed van minimaal 500 euro op zijn populairste kaarten, waaronder de Visa World Card. Maar er zijn ook diverse kaarten waarmee je punten kunt sparen voor vliegtickets, korting of cadeaus.

Dergelijke spaarsystemen hebben de belangrijkste kaarten van ICS niet. De creditcards van de grote banken hebben zoiets evenmin.

Wil je sparen met je creditcard, dan ben je aangewezen op American Express. Dit betaalmerk heeft op bijna elke kaart een permanente spaaractie.

American Express awardmiles

Zo verzamel je met ongeveer de helft van alle in Nederland uitgegeven Amexkaarten zogenaamde awardmiles. Dat zijn airmiles waarmee je korting kunt sparen voor vliegtickets van meerdere luchtvaartmaatschappijen. Deze miles verdien je met elke normale uitgave die je doet met de creditcard.

Creditcards met awardmiles heten 'Flying Blue' en zijn er in vier gradaties: entry, silver, gold en platinum. Hoe hoger het niveau (en hoe duurder de kaart), hoe meer punten je krijgt voor elke bestede euro.

Met de Flying Blue Gold Card bijvoorbeeld verdien je 1 mijl met elke uitgegeven euro. Deze kaart kost wel 170 euro per jaar. Hij biedt namelijk ook een doorlopende reisverzekering voor het hele gezin.

Pak je de goedkopere Silver Card (75 euro p.j.), dan spaar je iets langzamer: 0,8 mijl per euro.

Flink aantal mijlen cadeau

Overigens krijg je bij aanschaf van de kaart meestal een flink aantal mijlen cadeau, als je er binnen drie maanden minimaal 500 euro mee uitgeeft.

Op moment van schrijven biedt de FB Silver Card dan 2.500 gratis mijlen en de FB Gold Card zelfs 7.500 (huidge acties). Aardig om te weten is dat je vanaf ongeveer 5.000 mijlen naar de Middellandse Zee zou kunnen vliegen.

American Express membership rewards

Ben je niet geïnteresseerd in vliegtickets, dan heeft Amex nog een tweede spaarsysteem, waarmee al zijn andere kaarten zijn uitgerust. Hierbij verdien je geen vliegmijlen maar membership rewards.

Voor iedere 2 euro die je spendeert met bijvoorbeeld de American Express Blue Card (35 euro per jaar), ontvang je 1 reward.

Deze rewards kun je inruilen voor korting op artikelen en cadeaus bij bekende winkels als Bol.com en Hema. Het is ook mogelijk om de punten in te wisselen voor een giftcard, zodat je iemand anders blij maakt met je spaarvoordeel.

Verder kun je bijvoorbeeld een etentje afrekenen met de punten, via de Amex-app. Het is tot slot ook mogelijk om de rewards om te laten zetten in awardmiles. Zo kun je dus alsnog sparen voor vliegreizen.

Overzicht Amercan Express-spaarcreditcards

Alle in Nederland uitgegeven consumentenkaarten van American Express met spaarsysteem zie je in onderstaand overzicht. Via de review is het mogelijk om een kaart te bestellen. De spaaracties gelden niet voor zakelijke creditcards van Amex.

 

creditcardprijs p.j.spaarsysteempunt per euroonze review
Flying Blue Entry Card€35,00vliegpunten0,5review
Flying Blue Silver Card€75,00vliegpunten0,8review
Flying Blue Gold Card€170,00vliegpunten1,0review
Flying Blue Platinum Card€600,00vliegpunten1,5review

Amex Blue Card

€35,00spaarpunten (rewards)0,5review

Amex Green Card

€66,00spaarpunten (rewards)1,0review
Amex Gold Card€198,00spaarpunten (rewards)1,2review
Amex Platinum Metal Card€702,00spaarpunten (rewards)1,5review


(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 11 mei 2022, artikel aangepast op 4 juli 2023; Foto: Shutterstock)


Lees ook:

Zo werken Experience Points van American Express