Visa, Mastercard of American Express?

Creditcards vergelijken

Visa, Mastercard en American Express zijn de meest gebruikte creditcards in Nederland. Wat zijn de verschillen?

 

Met bijna elke Nederlandse creditcard kun je gebruikmaken van één van deze betaalnetwerken.

Visa en Mastercard: allebei wereldwijd geaccepteerd

Visa ging als creditcardnetwerk eerder van start dan Mastercard. Het loopt ook nog altijd wat voor in acceptatie, dat wil zeggen aanvaarding van de winkelier of onderneming. Maar in het algemeen is er voor de consument geen duidelijk verschil tussen Visa en Mastercard.

Met een Visacard heb je een nog iets grotere kans dat je kunt betalen. Dat merk je vooral in gebieden met relatief weinig toeristen en in landen met minder ontwikkelde financiële dienstverlening, zoals in het midden van Afrika. Ga je naar zo'n 'uithoek', kies dan bij voorkeur voor Visa.

Mastercard wordt meestal uitgegeven door banken. Vaak zijn deze creditcards dan ook gebonden aan een rekening van de uitgevende bank. Je kunt de Mastercard in dat geval niet behouden als je van bank wilt verwisselen. Dat is het enige nadeel van Mastercard.

Maar lang niet alle Mastercards zijn gebonden aan een specifieke bank. De Mastercard Classic bijvoorbeeld niet.

American Express niet altijd aanvaard

Veel (web)winkels accepteren geen American Express-creditcards, in Nederland maar ook in veel andere landen. De meeste kaarten van American Express kennen bovendien een relatief hoge houdersbijdrage.

Maar American Express heeft enkele voordelen. De service is op de eerste plaats goed. Ook is het mogelijk om per besteding punten te sparen. Die kun je inwisselen voor geschenken of bijvoorbeeld vliegreizen.

Een ander voordeel is dat American Express-creditcards geen vaste uitgavenlimiet hebben. Ook past een Amexcard bij elke betaalrekening. Je hoeft geen klant van een bepaalde bank te zijn.

Overige creditcards

Naast Visa, Mastercard en American Express zijn er nog enkele andere creditcardnetwerken, zoals Diners Club, JCB en Discover Card.

Deze zijn vooral regionaal georiënteerd. Creditcards van dergelijke netwerken kunnen buiten hun eigen regio niet of zeer beperkt worden gebruikt.

Let ook op verschillen binnen Visa

Het is niet zo dat je met elke Visa-creditcard dezelfde mogelijkheden hebt. Visacards kunnen onderling verschillen in bijvoorbeeld de bestedingslimiet, de bijhorende verzekeringen en gebruikskosten zoals contant geld opnemen of betalen in een vreemde munt.

Maar gewoon betalen kun je altijd, zolang je het Visalogo maar ziet.

Hetzelfde geldt voor Mastercards. Kaarten verschillen onderling qua eigenschappen. Maar zie je het Mastercardlogo, dan kun je met elke Mastercard betalen.

(door Creditcardvergelijking, © 2017; laatste update: 2020)

Bekijk hier alle Nederlandse Visa-creditcards 
Bekijk hier alle Mastercards
Bekijk hier alle creditcards van American Express

Lees ook: Wat is beter: Visa of Mastercard?