Wat betekent Visa en hoe kom ik aan een Visa-card?

Creditcards vergelijken

Een Visa-creditcard vraag je tegenwoordig online aan, je hoeft er de deur niet voor uit. Je kunt via het Visa-card overzicht op deze vergelijkingssite een Visa-creditcard kiezen en aanvragen.

Visa geeft in Nederland niet zelf creditcards uit. Dat gebeurt altijd via een Nederlandse creditcardaanbieder.

In ons land worden de meeste Visa-cards uitgegeven door International Card Services (ICS). Daarnaast zijn Qander en Rabobank aanbieders van Visa-creditcards.

De voorwaarden van de creditcard zijn sterk afhankelijk van de aanbieder. Bekijk en vergelijk dus kritisch alle creditcardaanbiedingen die je tegenkomt. 

Werkt elke Visa-creditcard hetzelfde?

Ja, alle Visa-cards zijn volledig hetzelfde in gebruik. De Visa-card is een wereldwijd betaalmiddel: in bijna alle landen is het Visa-logo op winkels en op webwinkels te zien.

Alleen al in Europa zijn ruim 500 miljoen Visa-cards in omloop. En dit aantal neemt nog steeds verder toe. Sommige van deze kaarten hebben meer mogelijkheden, bijvoorbeeld een grotere bestedingsruimte of bepaalde verzekeringen voor aankopen. Maar ze werken allemaal hetzelfde.

Wat doet de Visa-organisatie?

Visa is een Amerikaans bedrijf dat werkt voor duizenden banken wereldwijd. De taak van Visa is verzorging van een dekkend netwerk voor Visa-kaarthouders. Visa zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk winkeliers zijn die de Visa-card accepteren.

Visa biedt dus de betaalinfrastructuur, maar geeft zelf geen Visa-cards uit.

Wat is de organisatie achter Visa?

Er is ook een Europees Visa-bedrijf. Visa Europa is een coöperatieve organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van de Visa-creditcards in Europa. De leden van Visa Europa zijn de banken die de Visa-card uitgeven in de verschillende Europese landen. Dat zijn er zo'n 3700. Visa Europa is verantwoordelijk voor het betaalnetwerk van Visa en probeert daar zo veel mogelijk (web)winkels op aan te sluiten.

Visa is gedecentraliseerd in 'regio's' (lees: continenten), wat de toegang tot lokale culturen en markten aanzienlijk heeft vereenvoudigd. Daardoor heeft het gebruik van het Visa-netwerk een enorme vlucht genomen.

Maar het Europese Visa valt na jaren zelfstandig opereren weer onder het Amerikaanse Visa. Hier lees je daar meer over.

De geschiedenis van Visa

De Visa-creditcard is gelanceerd in 1976. De Visa-card komt voort uit de eerder uitgegeven BankAmericard van de Bank of America.

Het woord Visa is verzonnen door de oprichter van het bedrijf, Dee Hock. Hij dacht dat het woord makkelijk herkend zou worden in verschillende talen in zoveel landen. Hij zag hier direct al het belang van universele acceptatie. Dit is van meet af aan altijd het belangrijke handelsmerk van Visa geweest: "wereldwijd de meest geaccepteerde creditcard".

Visa heeft niet in elk land altijd de naam Visa gehad. Zo was Visa in Frankrijk bekend onder de benaming Carte Bleue.

De term Visa wordt ook wel aangeduid als acroniem van VISA International Service Association, naar de organisatie achter de Visa-creditcard.

(© Creditcardvergelijking)