Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Hoe overhandig ik veilig mijn creditcardgegevens?

Veilig je creditcardgegevens doorgeven? Lees waar je rekening mee moet houden in de volgende situaties.

Het gaat er vooral om hoe je de gegevens overhandigt:

Als je in een restaurant je creditcard afgeeft aan de ober, dan kan hij alle gegevens op je creditcard noteren. De pincode uiteraard niet. Je kunt de kaart gerust overhandigen, zolang je natuurlijk blijft opletten en je gezonde verstand gebruikt. Bedenk: wat heeft de tegenpartij te verliezen bij fraude? Normaliter heeft een bekend bedrijf heel veel te verliezen, een onbekende persoon minder.

Verstuur NOOIT je gegevens via e-mail. E-mailberichten kunnen namelijk zonder meer worden bekeken door criminelen wereldwijd, die niets te verliezen hebben. Als een bedrijf of organisatie hierom vraagt, doe het dan niet. Je bent mogelijk verantwoordelijk bij fraude door derden, zij niet. Wil je zakendoen met een bedrijf dat zich niet inspant voor een veilige betaalwijze?

Veilig betalen op internet is prima mogelijk. Je moet echter alleen betalingen verrichten op pagina's die beveiligd zijn (https, geldig beveiligingscertificaat). Dus niet via e-mail of op een onbeveiligde pagina.

Betalen via de telefoon kan ook. Telefoongesprekken zijn niet eenvoudig af te luisteren, maar toch moet je voorzichtig zijn. Je moet zeker weten wie er zich aan de andere kant van de lijn bevindt. Als je twijfelt: doe het niet. Het vissen naar gegevens via de telefoon komt helaas soms voor.

Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om elke maand te kijken of er onterechte afschrijvingen op het maandoverzicht van je creditcard staan. Je kunt deze betwisten. Vaak is dit gewoon ongedaan te maken als je hiervoor binnen niet al te lange tijd contact opneemt met je creditcardaanbieder.

Tip: gebruik Verified by Visa en Mastercard Securecode. Dit zijn extra wachtwoorden die je kunt gebruiken voor betalen op internet. Hierdoor is de betaling nog veiliger. Deze wachtwoorden zijn in principe nooit door derden in te zien en blijven strikt persoonlijk. Het is dus zeker een aanrader om hier gebruik van te maken.

Lees hier meer over Verified by Visa en Mastercard Securecode.

(© Creditcardvergelijking)