Creditcards vergelijken

8% van online aankopen wordt betaald met creditcard

Ton Hermans

06/01/2022

Ruim achter het alomtegenwoordige iDeal is de creditcard onder Nederlanders het meest gebruikte betaalmiddel voor een online aankoop. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor van Betaalvereniging Nederland.

Veruit de meeste online aankopen worden afgerekend met iDeal. Dat geldt voor liefst 71 procent van de bestellingen via internet.

Met 8 procent neemt de creditcard een tweede plek in. Dat is op erg ruime afstand van burgerfavoriet iDeal, maar tegelijkertijd blijft de creditcard alle overige betaalopties ook ruim voor. Waaronder Paypal, Afterpay, pintransacties en machtigingen (ieder 3%), cadeaubonnen, overschrijvingen en Klarna (elk rond 2%).

Moderne betaalopties als Apple Pay en Google Pay komen in het hele stuk nog maar weinig voor. De acceptgiro wordt nog altijd gebruikt, maar verdwijnt zo langzamerhand van het toneel.

De creditcard lijkt wel iets minder populair geworden. In 2020 was het aandeel nog 9 procent.

Gemiddeld aankoopbedrag neemt flink toe

Deze nieuwe cijfers gaan over het derde kwartaal van 2021. De recente feestdagen met veel cadeau-aankopen en vakanties zijn hierin dus nog niet meegenomen.

In dat derde kwartaal deed liefst 87 procent van de Nederlanders minimaal één aankoop online. Dat zijn opvallend genoeg minder mensen dan een jaar geleden.

Maar kopers deden gemiddeld wel veel meer aankopen (12 procent). Ook gaven ze per aankoop meer uit. Het gemiddelde bedrag is fors gestegen, met liefst 21 procent.

Er werd meer geld uitgegeven aan vlieg- en evenemententickets en minder aan woon- en lifestyleproducten. Waarschijnlijk komt dit doordat er in het derde kwartaal (inclusief de zomermaanden) minder coronabeperkingen golden en er tijdelijk meer mogelijkheden waren om naar een evenement of op vakantie te gaan.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 6 januari 2022; Bron: Thuiswinkel Markt Monitor, Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Creditcard is het op één na favoriete betaalmiddel tijdens lockdown

De drie grootste misverstanden over creditcards