Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Creditcard op vakantie: onze tips

Een creditcard is onmisbaar op vakantie. U kunt overal betalen, reserveert er makkelijk een hotel of huurauto mee en bent voorbereid op onverwachte uitgaven.

Ook zijn aankopen vaak verzekerd tegen verlies en diefstal. Maar waar moet u op letten? Check onderstaande tips voor een voordelig gebruik van de creditcard op reis.

1. Neem een extra creditcard mee 

Op vakantie neemt u bij voorkeur een Visa Card of MasterCard mee. Deze creditcards worden wereldwijd het meest geaccepteerd en verschillen niet heel veel van elkaar. American Express heeft in onbekendere landen wat minder betaalpunten, maar blinkt uit in service.  

Het is slim om twee verschillende creditcards bij u te hebben, dan is de kans dat u altijd kunt betalen het grootst. Ook voor het geval u de kaart verliest. Een nieuw exemplaar krijgt u namelijk pas na een week toegestuurd, thuis. American Express levert echter op het verblijfadres, binnen 48 uur. 

2. Zorg voor genoeg saldo  

Uw normale bestedingslimiet is mogelijk niet toereikend. Misschien hebt u meer nodig dan bijvoorbeeld 1.500 euro. U kunt een verhoging aanvragen bij uw creditcardaanbieder. De mogelijkheden verschillen echter sterk per creditcard, en er kan ook opnieuw naar uw inkomen worden gevraagd. 

De limiet kan ook tijdelijk worden verhoogd door vooraf extra geld te storten. Geld overboeken is echter niet bij elke creditcard mogelijk. 

3. Neem alleen geld op indien nodig 

Geld opnemen met de creditcard kost al gauw 4% of minstens 4,50 per transactie, afhankelijk van uw aanbieder. Dat is ook het geval in de eurolanden. Haal dus alleen cash uit een geldautomaat indien echt nodig.  

Er gelden uiteenlopende maximumbedragen per dag, van bijvoorbeeld 400 bij een bankenkaart tot 2.000 met een Visa-card. Deze bedragen liggen hoger dan bij de pinpas, waarmee u meestal ook maar één keer per dag geld kunt opnemen. Met een creditcard kan dat meermaals, tot aan de limiet. 

Maar betaal liever gewoon met de creditcard als dat kan. Dat is gratis in eurolanden, daarbuiten betaalt u een valutakoersopslag. Deze kan iets hoger zijn dan bij een bankpas. 

4. Laat weten dat u op reis gaat

Gaat u naar een ongebruikelijke bestemming, meld dit dan bij uw creditcardaanbieder. Deze zou namelijk uw kaart kunnen blokkeren als hij verdachte betalingen signaleert die sterk afwijken van uw normale bestedingspatroon. Voorkom dus dat u plots geen betalingen meer kunt verrichten. 

5. Meld verlies of diefstal meteen

Raakt u uw creditcard onverhoopt kwijt, meld dit dan zo snel mogelijk bij de helpdesk van de creditcardverstrekker. Deze is 24 uur per dag bereikbaar vanuit ieder land. 

Wordt er misbruik van uw kaart gemaakt, dan betaalt u in principe een eigen risico. Maar bij de meeste creditcardaanbieders is dat eigen risico laag of zelfs nihil. Sommigen vergoeden ook de schade die al is ontstaan vóór uw melding.

Zorg dus dat u het telefoonnummer van uw creditcarduitgever bij u hebt. Een overzicht van telefoonnummers vindt u hier.  

6. Vergeet de pincode niet 

Een creditcard heeft tegenwoordig ook een pincode, net als de pinpas. In sommige landen is gebruik van de pincode verplicht, dus onthoud deze. In afgelegen landen kan het voorkomen dat er nog een handtekening moet worden gezet op een papiertje. 

7. Controleer en voorkom verrassingen

Let erop dat u een overeenkomst ontvangt bij grotere creditcardbetalingen zoals de huur van een auto. Dat is belangrijk mocht er een onterechte afschrijving worden gedaan die u pas na de vakantie ontdekt. Bijvoorbeeld voor een ongevraagde extra verzekering. 

8. Overweeg een prepaid creditcard 

Een prepaidkaart kan uitkomst bieden als u ontdekt dat de limiet van uw reguliere creditcard is bereikt. Voor uw vertrek stort u geld op deze kaart, via een GWK-kantoor of online. 

Het maximumbedrag dat kan worden gestort loopt uiteen van 1.000 tot 7.500 euro. De Prepaid MasterCard Classic heeft zelfs geen limiet. Houd wel rekening met oplaadkosten. En u moet ook weten dat autoverhuurders en hotels vaak geen prepaidcards accepteren.

Een voordeel tot slot is dat iedereen voor een prepaidcard in aanmerking komt, ongeacht inkomen of krediethistorie. Er wordt immers geen geld mee geleend en rood staan kan niet. Bekijk ons overzicht van geschikte prepaid creditcards.  

(door Ton Hermans, 19 juni 2015)