Creditcards vergelijken

Creditcard op vakantie: onze tips

Een creditcard is onmisbaar op vakantie. Je kunt overal betalen, reserveert er makkelijk een hotel of huurauto mee en bent voorbereid op onverwachte uitgaven.

Ook zijn aankopen vaak verzekerd tegen verlies en diefstal. Maar waar moet je op letten? En wat is slim om te doen?

Check onderstaande tips voor een voordelig gebruik van de creditcard op reis.

1. Neem een extra creditcard mee 

Op vakantie neem je bij voorkeur een Visa Card of Mastercard mee. Deze creditcards worden wereldwijd het meest geaccepteerd en verschillen niet heel veel van elkaar. American Express heeft in onbekendere landen minder betaalpunten, maar blinkt uit in service.  

Het is slim om twee verschillende creditcards bij je te hebben, dan is de kans dat je altijd kunt betalen het grootst. Ook voor het geval je de kaart verliest. Een nieuw exemplaar krijg je namelijk pas na een week toegestuurd, thuis. American Express levert echter op het verblijfadres, binnen 48 uur. 

2. Zorg voor genoeg saldo  

Je normale bestedingslimiet is mogelijk niet toereikend. Misschien heb je meer nodig dan bijvoorbeeld 1.500 euro. Je kunt een verhoging aanvragen bij je creditcardaanbieder. De mogelijkheden verschillen echter sterk per creditcard, en er kan ook opnieuw naar je inkomen worden gevraagd. 

De limiet kun je zelf ook kunstmatig verhogen door vooraf extra geld te storten. Geld overboeken is echter niet bij elke creditcard mogelijk. 

3. Neem alleen geld op indien nodig 

Geld opnemen met de creditcard kost al gauw 4% of minstens €4,50 per transactie, afhankelijk van de aanbieder. Dat is ook het geval in de eurolanden. Haal dus alleen cash uit een geldautomaat indien echt nodig.  

Er gelden uiteenlopende maximumbedragen per dag, van bijvoorbeeld €400 bij een bankenkaart tot €2.000 met een Visa-card. Deze bedragen liggen hoger dan bij de pinpas, waarmee je meestal ook maar één keer per dag geld kunt opnemen. Met een creditcard kan dat meermaals, tot aan de limiet. 

Maar betaal liever gewoon met de creditcard als dat kan. Dat is gratis in eurolanden, daarbuiten betaal je een valutakoersopslag. Deze kan iets hoger zijn dan bij een bankpas. 

4. Laat weten dat je op (verre) reis gaat

Ga je naar een ongebruikelijke bestemming, meld dit dan bij je creditcardaanbieder. Deze zou namelijk je kaart kunnen blokkeren als hij verdachte betalingen signaleert die sterk afwijken van je normale bestedingspatroon. Voorkom dus dat je plots geen betalingen meer kunt verrichten. 

5. Meld verlies of diefstal meteen

Raak je je creditcard onverhoopt kwijt, meld dit dan zo snel mogelijk bij de helpdesk van de creditcardverstrekker. Deze is 24 uur per dag bereikbaar vanuit ieder land. 

Wordt er misbruik van je kaart gemaakt, dan betaal je in principe een eigen risico. Maar bij de meeste creditcardaanbieders is dat eigen risico laag of zelfs nihil. Sommigen vergoeden ook de schade die al is ontstaan vóór je melding.

Zorg dus dat je het telefoonnummer van je creditcarduitgever bij je hebt. Een overzicht van nummers vind je hier.  

6. Vergeet de pincode niet 

Een creditcard heeft ook een pincode, net als de pinpas. In sommige landen is gebruik van de pincode verplicht, dus onthoud deze. In afgelegen landen kan het misschien nog voorkomen dat er een handtekening moet worden gezet op een papiertje. 

7. Controleer en voorkom verrassingen

Let erop dat je een overeenkomst ontvangt bij grotere creditcardbetalingen zoals de huur van een auto. Dat is belangrijk mocht er een onterechte afschrijving worden gedaan die je pas na de vakantie ontdekt. Bijvoorbeeld voor een ongevraagde extra verzekering. 

8. Overweeg een prepaid creditcard 

Een extra prepaidkaart kan uitkomst bieden als je ontdekt dat de limiet van je reguliere creditcard is bereikt. Voor je vertrek stort je geld op deze kaart, via een GWK-kantoor of online. 

Het maximumbedrag dat kan worden gestort loopt uiteen van 1.000 tot 7.500 euro. Houd wel rekening met oplaadkosten. En je moet ook weten dat autoverhuurders en hotels vaak geen prepaidcards accepteren. Ook kun je met onverwachte kosten te maken krijgen als je de kaart langere tijd níet gebruikt.

Een voordeel is echter dat iedereen voor een prepaidcard in aanmerking komt, ongeacht inkomen of krediethistorie. Er wordt immers geen geld mee geleend en rood staan kan niet. Bekijk ons overzicht van geschikte prepaid creditcards.  

(door Ton Hermans, 19 juni 2015 - laatst bijgewerkt juni 2020)

Lees ook:


Zeven vakantietips voor de slimme creditcardgebruiker


Wat is een goede creditcard voor op vakantie?