Creditcards vergelijken

Wat is een goede creditcard voor op vakantie?

Ton Hermans

09/06/2021

(Let op: de tarieven die vermeld worden in dit artikel zijn gedateerd. Voor actuele tarieven kijk je in onze overzichten en reviews.)

Als je naar het buitenland gaat, heb je een creditcard nodig. Je hebt dan alle muntsoorten op zak en je reserveert er een auto, overnachting of excursie mee. Maar welke creditcard is nou de beste keus?

Het antwoord daarop wijst niet eenduidig naar één allerbeste creditcard, gezien de enorme verschillen qua prijs en mogelijkheden. Het ligt eraan waarvoor je de kaart voornamelijk gaat gebruiken en welke luxe je verlangt.

We nemen de belangrijkste aspecten van creditcardgebruik in het buitenland met je door en noemen op elk punt een voorbeeld van een volgens Creditcardvergelijking geschikte kaart.


1. Het betaalmerk en het bereik daarvan

Zolang je het logo van Visa of Mastercard op je creditcard hebt staan, doet het er weinig toe naar welk land je gaat. Deze betaalmerken werken overal. 

Dat geldt in principe ook voor American Express. Maar niet alle winkeliers bieden deze betaalmogelijkheid aan. Dat komt doordat zij er relatief hoge kosten aan hebben. Bezit je een creditcard van American Express, neem dan ook een Visa of Mastercard mee.

Visa heeft volgens tellingen nog meer betaalpunten dan Mastercard, maar beide hebben er ruim voldoende.

Geschikte creditcard: Visa World Card (€36,50 per jaar)


2. Kosten voor betalen in een vreemde munt: de wisselkoersopslag

Betalen met een creditcard in een winkel, restaurant of tankshop brengt op zichzelf geen extra kosten met zich mee. Tenzij je in een vreemde munt afrekent.

Voor het omrekenen naar euro's vraagt de kaartuitgever namelijk een toeslag. Die wisselkoersopslag is op alle Nederlandse Visa- en Mastercards momenteel 2 procent. American Express slaat 2,5 procent aan. Ook in dit geval is Amex dus minder gunstig.

Betaal je in een buitenlandse munt iets ter waarde van 100 euro met een creditcard, dan kost je dat met Visa of Mastercard dus 2 euro extra en met Amex 2,50 euro. Dit is hetzelfde voor alle muntsoorten.

De toeslag is niet uniek voor creditcards, bij je pinpas gebeurt precies hetzelfde.

Geschikte creditcard: Mastercard Classic (€26,00 p.j.)


3. Contant geld opnemen

Cash pinnen met een creditcard is iets wat je alleen in noodgevallen moet doen, gezien de hoge kosten. De rekenmethode en tarieven zijn bij elke aanbieder anders.

Pin je bijvoorbeeld 200 euro, dan kost je dat bij:

Rabobank€4,50
American Express€7,00
ABN Amro€8,00
ING€8,00
ICS*€8,00, of €1,50 bij toereikend positief saldo

* hieronder vallen ook de creditcards van SNS, ASN Bank en ANWB.

Verwacht je dat je contanten op moet nemen op vakantie, kies dan een creditcard van ICS en stort er bij voorkeur vooraf geld op vanaf je bankrekening.

Geschikte creditcard: Visa World Card ICS (€36,50 p.j.), Mastercard Classic ICS (€26,00 p.j.), ANWB Visa Classic Card ICS (€16 p.j. + kosten abonnement)


4. Auto huren en hotelkamer reserveren

Dit kan in principe met alle creditcards van Visa, Mastercard en American Express, in alle gevallen zonder extra kosten.

Wel is belangrijk dat je nog voldoende bestedingsruimte binnen je limiet hebt. Autoverhuurders vragen namelijk borg en dat is meestal een hoog bedrag.

Als je met een creditcard een auto huurt, kun je soms het eigen risico vergoed krijgen als je schade krijgt. De ANWB Visa Silver Card bijvoorbeeld dekt tot 750 euro en de ANWB Visa Gold Card tot 1.500 euro.

Geschikte creditcard: ANWB Visa Silver Card (€26,50 p.j.)


5. Reisverzekering op je creditcard

De creditcards van ICS en ANWB zijn meestal uitgerust met een aanvullende reisverzekering. Dit moet je zien als een uitbreiding van de verzekering die je afsluit bij het reisbureau of bij je bank, met dekking voor reisongemakken zoals vertraging van je vlucht en voor gevolgen van ongevallen.

De kaarten van de ANWB hebben als voordeel dat je daarnaast telefonisch noodgeld kunt opvragen, mocht je in het buitenland in een benarde situatie terechtkomen.

Dekking tegen medische kosten heb je echter niet met zo'n aanvullende verzekering. Wil je een volledige reisverzekering, dan kom je bij de duurdere creditcards uit.

De Visa World Card Platinum (154 euro per jaar) en Mastercard Black (204 euro per jaar) hebben een doorlopende reisverzekering, waarbij de reis niet met de creditcard hoeft te zijn betaald.

Ook aan de duurdere creditcards van American Express zit een uitgebreide reisverzekering vast. Maar hierbij moet de reis wel met de kaart zijn betaald. Met bijvoorbeeld de Flying Blue Goldcard (170 euro per jaar) heb je een reisverzekering voor het hele gezin.

Lees hier meer over reisverzekeringen op creditcards.

Geschikte creditcard: Visa World Card Platinum (€154 p.j.)


6. Sparen voor vliegtickets

Alle Flying Blue-creditcards van American Express hebben als voordeel dat je airmiles spaart met elke normale besteding in Nederland. Dit verschilt per kaart. Denk aan 0,5 tot 1 airmile per uitgegeven euro.

Zo kun je het hele jaar sparen voor korting op je vliegticket. Gespaarde airmiles zijn in te wisselen voor tickets bij Transavia.

Geschikte creditcard: Flying Blue American Express Silver Card (€75 p.j.)


7. Luxevoordelen voor rijke creditcardgebruikers

Dure creditcards bieden luxevoordelen voor welgestelden, zoals gratis toegang tot viplounges op luchthavens. Hiervoor moet je bij American Express zijn.

Wil je voorrang bij grenspassage op Schiphol, kies dan de Platinum Metal Card van Amex. Deze kost je wel 700 euro per jaar. Maar dan heb je er ook een reis- en autohuurverzekering bij.

Ook de iets 'goedkopere' platinakaart van Flying Blue heeft een wereldwijde reispolis inclusief autohuurverzekering.

Geschikte creditcard: Flying Blue American Express Platinum Card (€600 euro p.j.)


8. Persoonlijke hulp

Tot slot nog een zeer belangrijke service: telefonische hulp in het buitenland. Vooral als je in de penarie zit, moet je terechtkunnen bij je creditcarduitgever. Die kan bijvoorbeeld een tolk regelen, een vlucht omboeken of informeren over benodigde vaccinaties.

De kwaliteit van de werkelijk geboden hulp is moeilijk vast te stellen en te vergelijken. Kies in ieder geval een uitgever mét hulplijn.

American Express heeft Global Assist, een ook 's nachts en in het weekend bereikbare telefoonlijn voor zowel vragen als noodsituaties. Global Assist zegt je bijvoorbeeld te kunnen helpen als je op je vakantiebestemming een dokter of advocaat zoekt.

ICS is altijd bereikbaar voor spoedgevallen zoals verlies van je creditcard. Voor andere vragen moet je bellen tijdens kantooruren.

Geschikte creditcard: American Express Green Card (€66 per jaar)

 

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 9 juni 2021; Foto: Shutterstock)

 

Lees ook:

Wat houdt de reisverzekering van je creditcard in?

Hoe werkt de wisselkoersopslag precies?

Zeven tips voor de slimme creditcardgebruiker

Wat betaal je op vakantie zeker met de creditcard?

Creditcardhulp in het buitenland, wat houdt dat in?

Ben je extra verzekerd als je een auto huurt met een creditcard?

Mag je een Nederlandse creditcard houden als je emigreert?