Creditcards vergelijken

Hoe werkt geld storten op je creditcard?

José Mast

05/08/2020

Soms kan het handig zijn om een positief saldo op je creditcard te hebben. Bijvoorbeeld als je je bestedingsruimte wilt verhogen of wilt profiteren van de rente over een positief saldo. Maar hoe doe je dat, geld storten op je creditcard?

De meeste creditcards van Visa en Mastercard hebben een bestedingslimiet, bijvoorbeeld van 1.000 of 5.000 euro. Wil je meer te besteden hebben, dan kun je geld storten op je creditcard. Dan heb je dus een positief saldo.

Een positief saldo kan bijvoorbeeld handig zijn als je de creditcard gebruikt voor de borg bij het huren van een auto. Dan wordt er tijdelijk een hoog bedrag gereserveerd, bijvoorbeeld 1.000 euro. Dat geld gaat op dat moment van je limiet af. Daardoor kun je minder uitgeven met de creditcard. Wil je dat voorkomen, dan moet je dus geld storten.

Niet mogelijk bij American Express

Bij American Express werkt het anders. Met een creditcard van deze uitgever heb je geen vastgestelde bestedingslimiet, maar een limiet die meebeweegt met je uitgaven en je betalingen.

In je persoonlijke omgeving op de website kun je je bestedingsruimte checken. Deze kun je niet verhogen door extra geld over te maken. Een positief saldo aanhouden op een creditcard van American Express is niet toegestaan.

Storten via de app

De makkelijkste manier om geld te storten is via een creditcard-app.

Bij creditcards van uitgever ICS (Mastercard, Visa) gaat dat op dezelfde manier als het betalen van je maandelijkse rekening. De betaling verloopt via iDeal. Zodra het bedrag op je creditcard staat, kun je het gebruiken.

Bij de creditcard van de Rabobank kun je alleen overboeken via de bank, niet via de app van ICS.

Storten via de bank

Je kunt ook via je bankrekening geld overmaken naar de creditcard. Dat is een stuk omslachtiger, omdat je eerst een overschrijving moet invullen. Daarin moet je ook je klantnummer vermelden, om ervoor te zorgen dat het geld op de juiste creditcard terechtkomt. Het kan een paar dagen duren voordat het geld op de creditcard staat.

De bankrekeningnummers van ICS zijn:

· ABN AMRO: NL75 ABNA 0844 9970 56

· ING: NL43 INGB 0005 6353 34

· Rabobank: NL88 RABO 0187 4987 92

Heb je een creditcard van de Rabobank, dan moet je een van onderstaande rekeningnummers gebruiken. In de overschrijving moet je het 16-cijferige nummer van je creditcard vermelden.

· Bij een Mastercard-creditcard: NL71 RABO 0350 8088 80, ten name van Rabobank Creditcard Mastercard.

· Bij een Visa-creditcard: NL03 RABO 0350 8070 00, ten name van Rabo Krediet Maatschappij B.V.

Terugstorting van een webwinkel

Heb je met je creditcard iets besteld in een webwinkel, maar heb je het teruggestuurd? Dan boekt de webwinkel het betaalde bedrag ook weer op je creditcard terug.

Als je zelf je creditcardrekening al had betaald, dan kun je hierdoor een positief saldo krijgen. Hetzelfde kan gebeuren als bijvoorbeeld een autoverhuurder geld terugstort op je creditcard.

Wat gebeurt er als je een uitgave doet?

Bij een betaling met de creditcard wordt in de eerste plaats het positieve saldo aangesproken. Pas als dat op is, gaan betalingen weer van je bestedingslimiet af.

En als je het geld weer terug op je bankrekening wilt hebben?

Dat kan altijd. ICS boekt het bedrag niet automatisch terug naar je bankrekening. Je kunt dat zelf regelen via Mijn ICS op de computer. Daar vind je de optie Overboeken naar bank. Een positief saldo overboeken kost niets.

American Express boekt een positief saldo automatisch over naar je bankrekening. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je een betaling van een webwinkel hebt ontvangen omdat je een artikel retour hebt gestuurd.

Krijg je rente over een positief saldo?

Sommige creditcards geven rente over een positief saldo, maar veel is het momenteel niet (medio 2020). De bankonafhankelijke creditcards van ICS vergoeden rente vanaf een positief saldo van 500 euro. Creditcards van banken en van American Express vergoeden geen rente.

Heeft een positief saldo nog andere voordelen?

Ja, contant geld opnemen met een creditcard van ICS is goedkoper als je een positief saldo hebt. Zonder positief saldo kost dit vaak 4 procent van het opgenomen bedrag. Pin je een bedrag uit je positieve saldo, dan betaal je 1 procent, tot maximaal 1,50 euro. Bij bankgebonden creditcards gelden vaak andere kosten.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 5 augustus 2020)

 

Bekijk ook: Overzicht van de beste creditcards (vergelijking)


Lees ook:

Moet ik vooraf geld overmaken om met mijn creditcard te kunnen betalen?

Kan ik geld van mijn creditcard overmaken naar mijn gewone bankrekening?

Geld overmaken naar de creditcard van iemand anders, kan dat?

Geld laten overmaken naar een prepaidcard, kan dat?