Hoeveel contant geld hebben we nog op zak?
Het betaalgedrag van de Nederlander verandert snel. Hoe rekenen we tegenwoordig af aan de toonbank? En hoeveel contant geld heeft iedereen nog bij zich?
Betaalvereniging Nederland onthult nieuwe cijfers.
Pinpas populairst
De pinpas wint in een rap tempo aan terrein. In 2016 werd 54,5% van alle kassabetalingen gepind. Het jaar daarvoor was dat nog precies 50%. De pinpas wordt relatief het vaakst gebruikt in kleding- en schoenwinkels en het minst op de markt, waar cash nog veruit het populairst is.
Vier tientjes contant
Nederlanders hebben gemiddeld 40,59 euro aan contant geld op zak. Dat bedrag verandert gek genoeg niet, het ligt al jaren rond de vier tientjes. Wel heeft een op de elf Nederlanders tegenwoordig helemaal geen cash meer bij zich. Twee jaar geleden was dat nog een op de twaalf.
75-plussers houden het portemonneegemiddelde op peil. Zij lopen rond met bijna 67 euro aan bankbiljetten en munten.
Creditcard stabiel
Slechts 0,5% van de toonbankbetalingen in Nederland gebeurt met de creditcard. Is het af te rekenen bedrag hoger dan 100 euro, dan is dit betaalmiddel echter goed voor 4%. De plek waar de creditcard relatief het vaakst tevoorschijn wordt gehaald is het tankstation.
Het zijn vooral mensen met een academische opleiding die een creditcard kiezen. Maar tegelijk zijn zij ook de fanatiekste pinpasgebruikers. En met contactloos betalen lopen ze eveneens voorop.
Contactloos betalen van een klein bedrag onder 25 euro is mogelijk met de nieuwste bankpasjes, smartphones én creditcards. Je hoeft dan geen pincode in te tikken.
(door Ton Hermans, 14 april 2017; Bron: Betalen aan de kassa 2016, DNB en Betaalvereniging Nederland)