Creditcards vergelijken

In deze supermarkten kun je met een creditcard betalen

Ton Hermans

16/05/2023

Op vakantie reken je je boodschappen probleemloos af met Visa, Mastercard of American Express. Maar in een Nederlandse supermarkt word je nog altijd raar aangekeken als je bij de kassa je creditcard tevoorschijn haalt. Hoe kan dat? En bij welke kruidenier kun je wel terecht?

Amper 2,5 procent van de kassabetalingen in Nederland wordt afgerekend met een creditcard. De kaart lijkt niet populair, maar dat komt ook doordat de meeste supermarkten ze niet lusten.

Bij de bekendste grootgrutter, Albert Heijn, kun je er al niet mee terecht. In de winkel niet en ook niet op een afhaalpunt of als je de boodschappen thuis laat bezorgen. En bijvoorbeeld ook Coop accepteert geen creditcards. Deze supers vermelden dit op hun website, maar leggen niet uit waarom.

Drie oorzaken voor magere acceptatie

De povere acceptatie van de creditcard in Nederlandse supermarkten heeft volgens de redactie van Creditcardvergelijking drie oorzaken.

De eerste en belangrijkste is dat winkeliers relatief hoge kosten op elke betaling moeten afdragen aan de grote creditcardmerken. Dat vinden ze niet leuk, ze hebben liever dat je met de pinpas afrekent.

De andere twee oorzaken berusten op misverstanden bij de Nederlandse consument, die een creditcard eigenlijk alleen op reis en op internet gebruikt en zelden voor zijn boodschappen.

De consument is nog vaak in de veronderstelling dat hij een toeslag moet betalen bij gebruik van een creditcard. Dit is al jaren verboden binnen de EU, een winkelier mag je geen extra kosten aanrekenen voor een bepaald betaalmiddel. Betalen met een creditcard in gewone euro’s is gratis, net als met een pinpas.

Daarnaast wordt de creditcard nog altijd met schulden geassocieerd. Maar in termijnen betalen en een negatief saldo aanhouden is met de meeste Nederlandse creditcards al een tijdje niet meer mogelijk. Aan het eind van iedere maand rekent je bank volledig af.

Beperkt aantal supermarkten aanvaardt creditcards

De EU ziet graag dat de consument ruime keus uit betaalmogelijkheden heeft, en een creditcard hoort daar volgens Brussel zeker bij. Desondanks aanvaarden de meeste Nederlandse supermarkten nog steeds geen creditcards.

De volgende supermarktketens doen dat gelukkig wel.

1. Dirk

Dirk was zestien jaar geleden de eerste Nederlandse supermarkt die creditcards aanvaardde. Hier kun je met Visa of Mastercard je boodschappen betalen. Dirk accepteert alleen geen American Express. En het is niet mogelijk om contant geld op te nemen met de creditcard.

2. Aldi en Lidl

Ook bij de Duitse winkelketens Aldi en Lidl mag je betalen met een creditcard. Lidl aanvaardt echter alleen Visa en Mastercard, geen American Express.

Bij Aldi kun je met alle drie de grote merken terecht. Aldi is daarmee de meest toegankelijke supermarkt voor creditcardgebruikers.

3. AH to go

Alleen in de AH to Go-winkels op treinstations, op Schiphol en in het centrum van Amsterdam kun je afrekenen met een creditcard. In gewone Albert Heijn-filialen kan dat nog altijd niet.

4. Jumbo en Plus: slechts enkele filialen

Jumbo laat zeer beperkt creditcards toe, alleen in sommige winkels dicht bij de grens of in regio’s waar veel toeristen zijn. Die hebben immers vaak een creditcard op zak.

Voor Plus geldt hetzelfde. Deze keten vermeldt op zijn website dat betalen met een creditcard “in een aantal winkels” mogelijk is. Welke dat zijn, kom je pas te weten als je het aan de winkelier zelf vraagt.

Niet mogelijk

Bij Albert Heijn en Coop is het niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

Spar is helaas niet duidelijk. Deze keten vermeldt de betaaloptie nergens op zijn website, maar mogelijk verschilt dit per vestiging.


Opmerking: supermarktketens kunnen hun beleid natuurlijk altijd wijzigen. Bovenstaande lijstjes zijn dus een momentopname.

 

Waarom zou je de boodschappen met een creditcard betalen?

Er zijn diverse prima argumenten om je boodschappen af te rekenen met een creditcard.

1. Het is een normaal en veilig betaalmiddel.

2. Je krijgt elke maand een overzicht van al je uitgaven met de kaart. Dit kan handig zijn voor je administratie, om een budget te bewaken of als je de boodschappen wilt scheiden van andere uitgaven.

3. Met een creditcard kun je toch afrekenen als er weinig geld op je bankrekening staat, bijvoorbeeld omdat je salaris nog niet is overgemaakt. Wel moet je altijd binnen de uitgavelimiet van de creditcard blijven.

4. Mogelijk heeft je creditcard een spaarprogramma. Elke week een flink aantal spaarpunten opstrijken kan een financieel voordeel hebben.

 

Welke creditcard is hiervoor geschikt?

In principe kun je in bovengenoemde winkels met elke Visa- of Mastercard terecht. Het maakt niet uit van welke bank je deze hebt.

Met American Express heb je echter veel minder kans van slagen, hiermee betaal je alleen bij Aldi. Gebruik ook geen prepaid creditcard. Daar moet voldoende saldo op zijn gestort dat de volledige kassabon dekt.
 

Bekijk hier de populairste creditcards op Creditcardvergelijking. Elke kaart kun je via onze reviews aanvragen.


(door Ton Hermans, 16 maart 2023; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Wanneer kom je in aanmerking voor een creditcard?

Hoe betaal je met een creditcard?

Wat moet ik kiezen: Visa, Mastercard of American Express?