Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Hoe kan ik met mijn creditcard betalen?

Creditcards vergelijken

Betalen met een creditcard gaat op meerdere manieren. Er is een verschil tussen gebruik op internet en in echte winkels.

 

Nieuwe creditcards bevatten tegenwoordig een chip, net als je bankpas. Daardoor wordt er steeds minder om een handtekening gevraagd, zoals vroeger gebruikelijk was in bijvoorbeeld een hotel of restaurant.

Betalen in winkels en restaurants

 

In een winkel of horecaonderneming steek je de creditcard op dezelfde manier in de betaalautomaat als het bankpasje. Daarna voer je de pincode in. Je creditcard heeft een eigen pincode. Deze is dus niet hetzelfde als die van je bankpas.

 

Ook voor een creditcard geldt dat de magneetstrip nauwelijks meer wordt gebruikt. De chip is veel veiliger, hij kan niet worden gekopieerd.

 

Het bedrag dat je nu hebt betaald wordt pas aan het eind van de maand afgeschreven. Tegelijk met eventuele andere creditcardbetalingen.

Betalen in webshops

 

De chip en pincode heb je bij een aankoop op internet niet nodig. Wel het uitgebreide nummer dat op de kaart staat gedrukt. Dit nummer kan 13 tot 16 getallen bevatten.

 

Daarnaast moet je bij een bestelling op internet de vervaldatum van de creditcard invullen. Ook deze staat op de kaart gedrukt. Je ziet een maand en een jaar, bijvoorbeeld 12/21. Dit betekent dat de kaart geldig is tot december 2021.

 

Dan is er nog de validatiecode, ook wel CVV genoemd. Bij Visa en Mastercard bestaat deze code uit drie getallen. Deze staan vermeld op de achterkant van de kaart, naast je handtekening.

 

Ook hier wordt bij een online aankoop naar gevraagd.

 

In Nederlandse webshops kan het zijn dat je de scanner of cardreader van de bank moet gebruiken na het invullen van deze gegevens.

Voeg een wachtwoord toe

 

Internetbestellingen kunnen ook nog extra worden beveiligd met een wachtwoord. Dit is optioneel. Uiteraard is een betaling hiermee nog veiliger, we raden zeker aan om een wachtwoord aan te vragen.

 

Mastercard noemt dit wachtwoord overigens de Mastercard Securecode. Visa gebruikt de term Verified by Visa.

Vermijd onbekende webshops

 

Helaas verschijnen er steeds meer nepshops. Betaal je online met een creditcard, beperk je dan zo veel mogelijk tot webshops die je goed kent.

 

Bekende webwinkels kunnen zich geen misbruik permitteren en gaan voorzichtig om met je gegevens. Betalen met een creditcard is hier veilig.

Pin liever geen contant geld

 

Tot slot is er nog een indirecte manier om met een creditcard te betalen. Contant geld opnemen bij een geldautomaat is mogelijk, precies op dezelfde manier als met een bankpas. Hier heb je de pincode weer bij nodig.

 

Dit is echter duur en niet aan te bevelen. Een geldopname met een creditcard kost doorgaans 4% of minimaal 4 à 5 euro.

 

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, © 2017)

 

Lees ook: Mastercard stopt met handtekening op bonnetje