Creditcards vergelijken

Leenrente op creditcard nog maximaal 10 procent

Ton Hermans

20/05/2020

(Let op, de inhoud van dit artikel is deels verouderd. De maximaal toegestane leenrente is per 1 januari 2024 vastgesteld op 15 procent.)

-----

Wie zijn creditcardrekening gespreid betaalt, hoeft binnenkort nog maar maximaal 10 procent rente te betalen over het negatieve saldo. De leenrente op de meeste creditcards is momenteel 14 procent, het wettelijk maximaal toegestane tarief.

Minister Hoekstra van Financiën wil dat maximumtarief tijdelijk verlagen. Dat gebeurt waarschijnlijk met ingang van 1 augustus (*), tot zeker aan het eind van het jaar, zo schrijft hij in een brief aan het parlement. Mogelijk blijft het nieuwe plafond ook daarna van kracht.

Deze maatregel is bedoeld om financieel kwetsbare consumenten door de coronacrisis heen te helpen. Een rente van 14 procent kan de schuldenlast vergroten en is tijdelijk niet gewenst, zo is de redenering.

Het nieuwe maximumtarief van 10 procent is vastgesteld in samenwerking met het Nibud. Volgens de organisatie moet de rente ook niet lager zijn dan dat, anders sluiten consumenten wellicht extra leningen af die ze uiteindelijk niet terug kunnen betalen.

De maximumleenrente is ook van toepassing op rood staan bij de bank, op aankopen op afbetaling, persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en gemeentekredieten.

Wie zijn creditcardrekeningen momenteel al gespreid betaalt, hoeft zelf niet in actie te komen. Het rentetarief wordt vanzelf aangepast door de creditcardmaatschappij.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 20 mei 2020)

* Update 1 augustus 2020: het nieuwe maximumtarief gaat definitief in per 10 augustus voor creditcards die worden uitgegeven door ICS. ING voert de wijziging op 3 en 4 augustus door.

Lees ook:

Waarom is lenen met een creditcard zo duur?

Wat kost geld lenen met een creditcard?