Creditcards vergelijken

Waarom is lenen met een creditcard zo duur?

Ton Hermans

14/06/2019

Als je geld leent met een creditcard, betaal je daar een fikse rente voor. In Nederland is dat meestal 14%, het hoogste tarief dat wettelijk is toegestaan. (*)

Zou je eenzelfde bedrag lenen via een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan kom je meestal lang niet aan dat percentage. En wie via een hypotheek geld wil lenen voor een grote klus aan huis, zit tegenwoordig zelfs ruim onder 2% - als die lening binnen 10 jaar wordt terugbetaald.

Koop je echter een nieuwe tv met je creditcard omdat je het aankoopbedrag over meerdere maanden wil spreiden, dan kun je steevast rekenen op liefst 14% rente op jaarbasis.

Waarom is dat zo torenhoog? En waarom is er zo'n groot verschil? Dat zit hem in het volgende.

Geen verzekering voor de geldschieter

Elke geldverstrekker houdt rekening met de kans dat jij de lening niet helemaal terugbetaalt. Bijvoorbeeld omdat je niet altijd genoeg geld op je rekening hebt staan. Of omdat je plots met andere kosten bent geconfronteerd. Op dit zogenaamde risico baseert hij zijn rentetarief.

Bij een hypotheek of een lening voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto zijn er altijd spullen die de bank kan opeisen en verkopen, mocht jij niet volledig terugbetalen. Je huis of je auto is het onderpand dat de geldverstrekker zekerheid geeft dat hij zijn centen terug zal krijgen.

Een lening met een creditcard heeft niet direct zo'n onderpand. De creditcardmaatschappij vraagt niet waar je het geld aan uitgeeft en zou veel meer moeite moeten doen om het uitgeleende bedrag alsnog terug te zien, als je niet over de brug komt.

Hij moet bijvoorbeeld een deurwaarder inschakelen, die vervolgens beslag kan leggen op je inboedel. Daar zijn veel kosten mee gemoeid.

Een bank of financieringsmaatschappij die een lening verstrekt, vraagt meestal wél waar je precies voor leent. Maar als je met je creditcard geld opneemt om te gaan gokken, weet de creditcardmaatschappij daar niks van.

De maatschappij heeft dus geen verzekering op wat zij jou voorschiet. En aan hoe meer mensen ze geld uitleent, hoe groter de kans is dat er iemand tussenzit die niet terugbetaalt.

Dat maakt het lenen met een creditcard duurder.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Die hoge leenrente heeft ook voordelen. De creditcardmaatschappij bouwt er een stevige buffer mee op en kan hierdoor uiteindelijk meer garanties afgeven aan alle gebruikers.

Zo kan zij jou bijvoorbeeld de cash terugbetalen als jíj wordt benadeeld door een winkel die je bestelling niet goed aflevert, of zelfs helemaal niet. Of garant staan voor de schade wanneer je creditcard in handen komt van een boef.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 14 juni 2019)

Update 1 februari 2024:

* Sinds 1 januari 2024 is de maximale leenrente vastgesteld op 15%.