Creditcards vergelijken

Wat kost geld lenen met een creditcard?

José Mast

04/11/2020

Met een creditcard kun je iets kopen en het pas na een paar weken betalen. Heb je meer tijd nodig, dan is het bij de creditcards van ICS mogelijk geld te lenen. Maar dit kan alleen als je een oude creditcard met een overeenkomst voor gespreid betalen hebt. Nieuwe leenovereenkomsten worden niet meer gesloten.

Uitstel van betaling met je creditcard is gratis. Iedere creditcard, ook die van American Express, geeft die mogelijkheid. Maar geld lenen met een creditcard kost altijd geld. Bij American Express is lenen niet mogelijk.

Gespreid Betalen Faciliteit

Bij de creditcards van ICS (Mastercard en Visa) kon je de zogenaamde Gespreid Betalen Faciliteit aanvragen (*). Daarmee kun je geld lenen en in termijnen terugbetalen. Iedere maand moet je minimaal 2,5 procent van je bestedingslimiet terugbetalen.

Over het openstaande bedrag betaal je rente. Banken en andere kredietverstrekkers mogen consumenten hiervoor de wettelijk maximaal toegestane rente in rekening brengen. Deze rente is per 1 januari 2024 vastgesteld op 15 procent.

Hoe werkt gespreid betalen?

Iedere maand mag je met de creditcard uitgaven doen en geld opnemen tot je bestedingslimiet. Je mag zelf kiezen hoeveel je hiervan na 21 dagen betaalt aan de creditcarduitgever, zolang het maar minimaal 2,5 procent van je bestedingslimiet is.

Als je gespreid betaalt, wordt de rente berekend vanaf de datum dat je de uitgave deed. Maar als je steeds al je uitgaven met de creditcard binnen 21 dagen terugbetaalt, hoef je de rente niet te betalen.

De Gespreid Betalen Faciliteit stopt automatisch na vier jaar. Op dat moment los je alleen nog af. Je kunt de creditcard dan niet meer gebruiken om betalingen mee te doen. De schuld kan dan niet verder oplopen.

Waarvoor is het handig?

Geld lenen met je creditcard is bedoeld voor situaties waarin je een uitgave moet of wilt doen waarvoor je op dat moment geen geld hebt, maar later wel. Denk aan de aanschaf van een wasmachine of computer die je nu nodig hebt. Of een autoreparatie die duurder uitvalt.

Kom je in de verleiding grote uitgaven te doen waar je eigenlijk geen geld voor hebt? Dan is de Gespreid Betalen Faciliteit minder geschikt. Je kunt de faciliteit dan beter niet aanvragen of anders zelf opzeggen. De opzegtermijn is een maand.

Hoe vraag je het aan? (*)

Het aanvragen van gespreid betalen kost niets extra. Als je een creditcard van ICS hebt, kunt je de aanvraag doen via Mijn ICS.

Gespreid betalen is bedoeld voor creditcardhouders tussen de 21 en 69 jaar. Er mag op het moment van de aanvraag geen saldo openstaan op de kaart. Ook moet je gegevens aanleveren over je inkomen en vaste lasten. Daarnaast raadpleegt ICS het register van de stichting Bureau Krediet Registratie (BKR).

Als je de Gespreid Betalen Faciliteit krijgt toegewezen, wordt je bestedingslimiet geregistreerd bij het BKR. Een betalingsachterstand van drie maanden of meer kan consequenties hebben voor de mogelijkheid om een andere lening te krijgen, bijvoorbeeld een hypotheek.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 4 november 2020)

* Update 1 april 2021:

Gespreid betalen kan bij ICS vanaf april 2021 niet meer worden aangevraagd.

Lees ook: 

Leenrente op creditcard nog maximaal 10 procent

Waarom is lenen met een creditcard zo duur?