Creditcards vergelijken

Privécreditcard mag je niet meer zakelijk gebruiken

Ton Hermans

12/05/2020

Een gewone creditcard die bedoeld is voor een particulier mag je vanaf 1 juli niet meer gebruiken voor je bedrijf of beroep. Althans, als je een kaart hebt van uitgever ICS, de verstrekker van de meeste creditcards in Nederland. Bij American Express is dit al langer niet toegestaan.

Voor ondernemers zijn er aparte zakelijke creditcards verkrijgbaar. Maar veel zzp'ers en mkb-ondernemers gebruiken voor hun bedrijf een gewone privécreditcard.

Zo'n gewone kaart is meestal goedkoper en ook makkelijker te vinden. Veel zzp'ers hoeven daarnaast niet heel veel creditcardbetalingen te doen, waardoor een businesscard overbodig lijkt. Tot slot kun je met een businesscard de rekening niet gespreid betalen, wat met de meeste consumentencreditcards wel mogelijk is.

Om deze redenen pakken ondernemers vaak een gewone kaart.

Maar vanaf 1 juli 2020 mag dit niet meer. ICS moet namelijk scherper gaan controleren om witwassen en de financiering van terrorisme te voorkomen, net als veel banken. De mogelijkheden voor iemand met verkeerde bedoelingen worden zo beperkt.

Bij American Express, een van de belangrijkste concurrenten van ICS, is zakelijk gebruik al langer niet toegestaan. In de voorwaarden staat dat je een creditcard alleen mag gebruiken als consument en niet in de uitoefening van je beroep of bedrijf.

Creditcard kan geblokkeerd worden

Gebruik je een particuliere creditcard na 1 juli toch voor je beroep of bedrijf, dan kan ICS de kaart blokkeren. De creditcarduitgever kan dat ook doen als je betrokken bent bij "activiteiten die het vertrouwen in ICS of in de financiële sector kunnen schaden", zo lezen we in de nieuwe algemene voorwaarden die ingaan op 1 juli.

ICS geeft onder meer de Visa World Card en de Mastercard Classic uit, maar ook creditcards van banken als ABN Amro, SNS en ASN.

Van de World Card en genoemde Mastercard zijn er aparte zakelijke versies. Ook American Express heeft businessvarianten van zijn bekende creditcards.

Een overzicht van zakelijke creditcards die je online kunt bestellen vind je hier.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 12 mei 2020)

Lees meer over de voordelen van een zakelijke creditcard en welke eisen ervoor gelden.