Creditcards vergelijken

Wat is het voordeel van een zakelijke creditcard?

José Mast

18/03/2020

Heb je als zelfstandig ondernemer al een aparte, zakelijke bankrekening? Goed bezig, want het is handig om je inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Maar waarom heb je dan geen zakelijke creditcard? Ook die heeft veel voordelen. Lees hier welke.

Als je nog geen zakelijke creditcard hebt, vraag je je misschien af waarom je zakelijke uitgaven met een creditcard zou willen betalen. Daarvoor zijn drie belangrijke redenen.

1. Je wilt je zakelijke aankopen net zo goed verzekeren als je privéuitgaven

Aan een creditcard is meestal een aankoopverzekering gekoppeld. Dat betekent dat de spullen die je ermee koopt de eerste tijd zijn verzekerd tegen verlies, beschadiging en diefstal.

Dat is een prettige gedachte als je net een nieuwe laptop, tablet of smartphone voor je bedrijf hebt gekocht bijvoorbeeld. De dekkingstermijn verschilt per creditcard en is meestal 90 of 180 dagen. Hoe duurder de creditcard, hoe langer de verzekering.

2. Je wilt aflevergarantie voor spullen die je via internet bestelt

Of het nu kantoorartikelen zijn, kantoormeubelen of apparatuur, als je ze betaalt met een creditcard met aflevergarantie zit je altijd goed. Mochten de spullen niet worden geleverd en de leverancier geeft niet thuis, dan kun je hulp inroepen van de creditcardmaatschappij. Desnoods krijg je je geld terug.

3. Je wilt verzekeringen voor je zakelijke reizen

Bij vlucht- of bagagevertraging kun je meestal aanspraak maken op vergoedingen. Vaak is er ook een aanvullende reisongevallenverzekering. Daarvoor moet de reis wel met de creditcard zijn betaald.

Verder hebben zakelijke creditcards vaak een noodnummer dat je kunt bellen als je tijdens een zakenreis in de problemen komt. Aan de luxere kaarten is soms een complete, doorlopende reisverzekering gekoppeld. Hiervoor hoeft de reis niet per se met die creditcard te zijn betaald.

Waarom geen gewone creditcard?

Al deze voordelen heb je ook met een privécreditcard met dezelfde dekkingen en services. Maar dan ben je achteraf veel tijd kwijt met het scheiden van je zakelijke en privéuitgaven voor de boekhouding.

Een privécreditcard van ICS mag je echter niet gebruiken voor je bedrijf. Doe je dat toch, dan riskeer je dat de creditcard wordt geblokkeerd. Ook bij American Express is zakelijk gebruik van een consumentencreditcard niet toegestaan.

Met een aparte zakelijke creditcard heb je alle uitgaven netjes op een rij in één overzicht.

Ook voor deze uitgaven is een zakelijke creditcard handig:

- Autohuur voor de zaak
- Tanken voor de zaak
- Parkeren en tolwegen
- Zakenlunches en -diners
- Zakelijke hotelovernachtingen
- Online diensten zoals software, adverteren en cloudopslag
 

Uitgesteld betalen, hoe zit dat?

Een zakelijke creditcard is meestal niet te gebruiken om gespreid te betalen. Het is dus geen kredietfaciliteit. Maar je kunt er je betaling wel minimaal drie weken mee uitstellen. Creditcardmaatschappijen sturen de rekening één keer per maand, die je vervolgens binnen enkele weken moet betalen.

Extra cards voor medewerkers

Heb je een bedrijf samen met anderen of heb je personeel in dienst? Dan kun je ook voor hen een zakelijke creditcard bestellen die is gekoppeld aan dezelfde bedrijfsrekening. Natuurlijk hou je zelf het inzicht in de betalingen die met de creditcard worden gedaan. Je kunt ook per persoon limieten instellen. Ongeoorloofd gebruik wordt vergoed.

Creditcard van je eigen bank of apart?

Veel zakelijke betaalrekeningen kun je uitbreiden met een creditcard. Dat kan een slimme zet zijn, want de prijs van de creditcard is dan meestal vrij gunstig. Met de zakelijke creditcard van je eigen bank zit je wel vast aan die ene bank.

Vind je de kosten van de betaalrekening te hoog worden en wil je switchen van bank, dan moet je ook een andere creditcard nemen. Een bankonafhankelijke zakelijke creditcard van Mastercard, Visa of American Express kun je aan iedere zakelijke rekening koppelen en behoud je dus altijd.

Liever een debitcard?

Voordelen van zakelijke creditcards vind je soms ook terug in zakelijke debitcards. Dat zijn betaalpassen die zijn gekoppeld aan het saldo op je zakelijke rekening. Uitgesteld betalen kan dan dus niet.

N26 Business You bijvoorbeeld verstrekt een debit-Mastercard bij deze zakelijke rekening met faciliteiten voor zakenreizigers, zoals vergoedingen bij vlucht- en bagagevertraging.

Nog meer voordelen

- De kosten voor je zakelijke bankrekening én je creditcard zijn aftrekbaar voor de belasting
- Het rekeningoverzicht van je creditcard kun je goed gebruiken voor je belastingaangifte
- Je hebt altijd online inzicht in je zakelijke betalingen met de creditcard.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 18 maart 2020)

* Update 12 mei 2020: de alinea over het verbod op zakelijk gebruik van een particuliere creditcard is aan het artikel toegevoegd.

Lees ook:

Hoe kan ik een zakelijke creditcard krijgen?

Welke creditcards zijn er voor ondernemers, en wat kosten ze?