creditcardvergelijking.nl

 Hoe los ik de schuld op mijn creditcard af?Tips om de schuld op uw creditcard af te lossen

Het is niet slim om een te groot negatief saldo op uw creditcard te laten ontstaan. U betaalt daar namelijk een relatief hoge prijs voor. We geven u tips om hier snel weer van af te komen.

Een creditcardschuld is in wezen een lening met een heel hoge rente. Percentages van 10 tot 15 procent zijn normaal, en kunnen uw uitgestelde betalingen verhogen tot een lelijk schuldbedrag. Er zijn een paar mogelijkheden om dit te voorkomen.

Gespreid betalen stopzetten

Allereerst is het verstandig om niet te kiezen voor gespreid terugbetalen maar maandelijks af te lossen wanneer u een creditcard gebruikt. Betaalt u al in termijnen, bijvoorbeeld omdat u een grote aanschaf heeft gedaan, dan kunt u dit elk moment laten stopzetten. Er wordt vanaf dat moment geen rente meer gerekend over uw nieuwe aankopen en u zit ook niet meer vast aan een eventuele looptijd voor afbetaling.

Opzeggen van gespreid betalen is meestal simpel. Bij ING kan dat bijvoorbeeld met een onlineformulier, bij ABN Amro, American Express en bij ICS, de uitgever van Visa en MasterCard, gaat dat schriftelijk of telefonisch. U behoudt dan gewoon uw bestaande kaart. Let op, ook voor uw eventuele partnerkaart wordt deze dienst dan stopgezet.

Wel verwacht de bank natuurlijk dat u eerst het openstaande saldo helemaal voldoet. Mogelijk hebt u daar al een te grote schuld voor opgebouwd. Dan kunt u het volgende overwegen.

1. Aflossen met uw spaargeld

Los indien mogelijk de schuld ineens af met uw spaargeld. Dat spaargeld levert momenteel amper rente op, misschien maar 1%. Beschikt u over €1500 op uw spaarrekening, dan kost het u over een heel jaar maar €15 aan misgelopen rente als u daarmee een schuld van €1500 vereffent.

2. Aflossen met een voordeligere lening

Hebt u geen spaargeld of is dat niet opneembaar, en kunt u ook uw vakantiegeld niet missen? Dan kan het een overweging zijn om de schuld af te lossen met geld van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. De rentekosten daarvan moeten dan wel voordeliger zijn, ook in combinatie met de looptijd. Dit wordt ook wel oversluiten van de creditcard genoemd.

3. Maandaflossingen verhogen

Daarnaast is er nog een logische optie bij gespreid betalen. U kunt extra aflossen door uw termijnbetalingen te verhogen, bijvoorbeeld van 50 naar 70 euro per maand. Het schuldbedrag loopt daardoor sneller terug, wat betaalrente scheelt. Dit moet u wel ook weer apart aanvragen bij de bank. Hebt u hier onvoldoende inkomen voor, bespaar dan tijdelijk op schijnbaar kleine uitgaven, bijvoorbeeld dure koffie op kantoor.

Conclusie: bekijk de alternatieven

Wanneer u geld wilt lenen met een creditcard, overweeg dan ook de alternatieven. Soms kan het slimmer zijn om te kiezen voor een doorlopend krediet of voor een persoonlijke lening. Maar let dan wel op de voorwaarden daarvan. De bestedingslimiet op uw kaart verlagen kan tot slot ook nog problemen voorkomen.

(door Ton Hermans, mei 2015)