Hoe los ik de schuld op mijn creditcard af?

Creditcards vergelijken

Het is niet slim om een te groot negatief saldo op je creditcard te laten ontstaan. Je betaalt daar namelijk een relatief hoge prijs voor. We geven je tips om hier snel weer van af te komen.

Een creditcardschuld is in wezen een lening met een heel hoge rente. Percentages van 10 tot 14 procent zijn normaal, en kunnen je uitgestelde betalingen verhogen tot een lelijk schuldbedrag. Er zijn een paar mogelijkheden om dit te voorkomen.

Gespreid betalen stopzetten

Allereerst is het verstandig om niet te kiezen voor gespreid terugbetalen maar maandelijks af te lossen wanneer je een creditcard gebruikt. Betaal je al in termijnen, bijvoorbeeld omdat je een grote aanschaf hebt gedaan, dan kun je dit elk moment laten stopzetten. Er wordt vanaf dat moment geen rente meer gerekend over je nieuwe aankopen en je zit ook niet meer vast aan een eventuele looptijd voor afbetaling.

Opzeggen van gespreid betalen is meestal simpel. Bij ING kan dat bijvoorbeeld met een onlineformulier, bij ABN Amro, American Express en bij ICS, de uitgever van Visa en Mastercard, gaat dat schriftelijk of telefonisch. Je behoudt dan gewoon je bestaande kaart. Let op, ook voor je eventuele partnerkaart wordt deze dienst dan stopgezet.

Wel verwacht de bank natuurlijk dat je eerst het openstaande saldo helemaal voldoet. Mogelijk heb je daar al een te grote schuld voor opgebouwd. Dan kun je het volgende overwegen.

1. Aflossen met spaargeld

Los indien mogelijk de schuld ineens af met je spaargeld. Dat spaargeld levert momenteel amper rente op. Beschik je over €1500 op je spaarrekening, dan kost het je over een heel jaar waarschijnlijk minder dan €15 aan misgelopen rente als je daarmee een schuld van €1500 vereffent.

2. Aflossen met een voordeligere lening

Heb je geen spaargeld of is dat niet opneembaar, en kun je ook je vakantiegeld niet missen? Dan kan het een overweging zijn om de schuld af te lossen met geld van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. De rentekosten daarvan moeten dan wel voordeliger zijn, ook in combinatie met de looptijd. Dit wordt ook wel oversluiten van de creditcard genoemd.

3. Maandaflossingen verhogen

Daarnaast is er nog een logische optie bij gespreid betalen. Je kunt extra aflossen door je termijnbetalingen te verhogen, bijvoorbeeld van 50 naar 70 euro per maand. Het schuldbedrag loopt daardoor sneller terug, wat betaalrente scheelt. Dit moet je wel ook weer apart aanvragen bij de bank. Heb je hier onvoldoende inkomen voor, bespaar dan tijdelijk op schijnbaar kleine uitgaven, bijvoorbeeld dure koffie op kantoor.

Conclusie: bekijk de alternatieven

Wanneer je geld wilt lenen met een creditcard, overweeg dan ook de alternatieven. Soms kan het slimmer zijn om te kiezen voor een doorlopend krediet of voor een persoonlijke lening. Maar let dan wel op de voorwaarden daarvan. De bestedingslimiet op je kaart verlagen kan tot slot ook nog problemen voorkomen.

(© Creditcardvergelijking, mei 2015)