alttext
creditcardvergelijking.nl

Hoe ontstaat schuld op uw creditcard?

Hoe ontstaat schuld op uw creditcard?

Een negatief saldo op uw creditcard kunt u beter niet te lang laten bestaan. U betaalt er namelijk relatief hoge kosten voor.

Een negatief saldo ontstaat meestal als u kiest voor gespreide terugbetaling in termijnen in plaats van maandelijks volledig afrekenen. Bijvoorbeeld wanneer u op deze manier een duurdere aankoop wilt financieren.

Maandelijks afrekenen: geen rente

Wanneer u met een creditcard betaalt, schiet de bank of maatschappij het bedrag voor. Pas aan het eind van de maand wordt het geld van uw bankrekening afgeschreven. U leent maar heel kort, en betaalt in dat geval geen rente over dit bedrag.

Gespreid betalen: wel rente

U kunt er echter voor kiezen om het bedrag gespreid terug te betalen. Dan betaalt u wél rente. De rentetarieven voor deze optie liggen meestal hoog, tussen 10 en 15 procent is gangbaar. Gespreid of 'flexibel' betalen betekent eigenlijk dat u geld leent. U betaalt rente over het openstaande bedrag.

Een voorbeeld

Stel u boekt een vakantiereis van €1.500 met de creditcard. Bij gespreid terugbetalen bent u rente verschuldigd over dit bedrag.

Bij een rentetarief van bijvoorbeeld 10,5% en betaling in 12 termijnen kost deze vakantie u uiteindelijk 86,67 euro extra. Dat is op zich geen probleem, als u netjes en tijdig terugbetaalt.

Liever aflossen

Toch kan het voordeliger zijn om het debetsaldo meteen af te lossen. Zeker als u vaker op deze manier betaalt met uw creditcard. Dan kan er ook geen blijvende schuld ontstaan, mocht u plots niet meer terug kunnen betalen.

Lees hier onze tips over hoe u dat kunt doen.