Hoe ontstaat schuld op je creditcard?

Creditcards vergelijken

Een negatief saldo op je creditcard kun je beter niet te lang laten bestaan. Je betaalt er namelijk relatief hoge kosten voor.

Een negatief saldo kan alleen ontstaan als je hebt gekozen voor gespreide terugbetaling in termijnen in plaats van maandelijks volledig afrekenen (*). Bijvoorbeeld wanneer je op deze manier een duurdere aankoop zoals een televisie, een vakantie of een smartphone wilt financieren.

Maandelijks afrekenen: geen rente

Wanneer je met een creditcard betaalt, schiet de bank of maatschappij het bedrag voor. Pas aan het eind van de maand wordt het geld van je bankrekening afgeschreven. Je leent maar heel kort, en betaalt in dat geval geen rente over dit bedrag.

Gespreid betalen: wel rente

Je kunt er bij sommige creditcards echter voor kiezen om alles wat je met de kaart uitgeeft gespreid terug te betalen (*). Dan betaal je wél rente. De rentetarieven voor deze optie liggen meestal hoog, het wettelijke maximum van 14 procent is gangbaar. Gespreid of 'flexibel' betalen betekent eigenlijk dat je geld leent. Je betaalt rente over het openstaande bedrag.

Een voorbeeld

Stel je boekt een vakantiereis van €1.500 met de creditcard. Bij gespreid terugbetalen ben je rente verschuldigd over dit bedrag.

Bij een rentetarief van bijvoorbeeld 10,5% en betaling in 12 termijnen kost deze vakantie je uiteindelijk 86,67 euro extra. Dat is op zich geen probleem, als je netjes en tijdig terugbetaalt.

Liever aflossen

Toch kan het voordeliger zijn om het debetsaldo meteen af te lossen. Zeker als je vaker op deze manier wil betalen met je creditcard. Dan kan er ook geen blijvende schuld ontstaan, mocht je plots niet meer terug kunnen betalen.

Lees hier onze tips over hoe je dat kunt doen.

Gespreid betalen kan overigens niet met elke creditcard. Bijvoorbeeld niet met American Express en ook nooit met zakelijke creditcards. Bij de kaarten waarbij het wel kan, moet je eerst een kredietovereenkomst tekenen. (*)

(© Creditcardvergelijking)


* De creditcardrekening gespreid terugbetalen is sinds 2021 niet meer mogelijk, tenzij je een nog geldige leenovereenkomst daarvoor hebt met de creditcardmaatschappij. Nieuwe overeenkomsten worden niet meer afgesloten in Nederland.