Creditcards vergelijken

Wanneer betaal ik met een pincode en wanneer met een handtekening?

Voor veilig betalen met een creditcard bestaan verschillende methodes. De ene keer wordt er om je handtekening gevraagd, een andere keer om je pincode en soms helemaal niets. Wanneer doe je wat?

Wanneer betaal ik met een handtekening?

Over het algemeen betaal je met je handtekening als je een creditcard bezit die nog geen chip bevat. Alleen met de chip is het mogelijk om geld op te nemen en te betalen met een pincode. De kaarten zonder deze chip zijn veelal toegewezen op de handtekening bij betaling. In dat geval verifieert de winkelier of je handtekening op de bon overeenkomt met de handtekening op de kaart.

Lees ook: Mastercard stopt met handtekening op bonnetje

Wanneer betaal ik met een pincode? En welke code is dat dan?

Over het algemeen betaal je dus per pincode als je een kaart hebt met een chip. Voor pinpassen is dat sowieso het geval, het gebruik hiervan is in Nederland allang ingeburgerd. Maar voor creditcards bestaan eigenlijk twee soorten codes.

Allereerst is er de pincode die je gebruikt voor het opnemen van geld en bij het betalen bij de winkelier. Deze code bestaat over het algemeen uit 4 cijfers, net als bij je pinpasje. Maar let op, het zijn niet dezelfde cijfers als van je pinpaspincode. Voor je creditcard ontvang je een aparte code van de bank of uitgever. 

Daarnaast bestaat er nog een speciale code voor onlinebetalingen. Deze code bestaat meestal uit 3 cijfers die op de achterzijde van je kaart staan gedrukt (op de voorkant bij American Express). Dit heet de CVC-code: card verification code oftewel verificatiecode.

Echter, soms vraagt de winkelier toch om een handtekening. Dit hangt af van het systeem van zijn betaalterminal. Toch is het verstandig om altijd je pincode te kennen. Mocht je dan namelijk wel opeens met een code moeten betalen, dan sta je niet met je mond vol tanden.

Er wordt helemaal niets gevraagd

Kortom, het hangt per kaart en per situatie af hoe je transacties doet. Het is zelfs mogelijk om zonder enige verificatie te betalen. Dat is echter in uitzonderlijke gevallen en bij lage bedragen. In dat geval vraagt de winkelier dus noch om je handtekening, noch om je pincode. Hij noteert alleen het creditcardnummer.

Ook kun je met de meeste nieuwe creditcards contactloos betalen voor een aankoop van minder dan 25 euro. Je houdt het pasje dan dicht tegen de betaalterminal aan, zonder dat je verder iets hoeft in te voeren of overhandigen.


(© Creditcardvergelijking, bron: Payworksmobile.com)