creditcardvergelijking.nl

 Wanneer betaal ik met een pincode en wanneer met een handtekening?creditcard

Voor veilig betalen met een creditcard bestaan verschillende methodes. De ene keer wordt er om uw handtekening gevraagd, een andere keer om uw pincode en soms helemaal niets. Wanneer doet u wat?

Wanneer betaal ik met een handtekening?

Over het algemeen betaalt u met uw handtekening als u een creditcard bezit die geen chip bevat. Alleen met de chip is het mogelijk om geld op te nemen en te betalen met een pincode. De kaarten zonder deze chip zijn veelal toegewezen op de handtekening bij betaling. In dat geval verifieert de winkelier of uw handtekening op de bon overeenkomt met de handtekening op de kaart.

Wanneer betaal ik met een pincode? En welke code is dat dan?

Over het algemeen betaalt u dus per pincode als u een kaart heeft met een chip. Voor pinpassen is dat sowieso het geval, het gebruik hiervan is in Nederland allang ingeburgerd. Maar voor creditcards bestaan eigenlijk twee soorten pincodes.

Allereerst is er de code die u gebruikt voor het opnemen van geld en bij het betalen bij de winkelier. Deze code bestaat over het algemeen uit 4 cijfers, net als bij uw pinpasje. Maar let op, het zijn niet dezelfde cijfers als van uw pinpaspincode. Voor uw creditcard ontvangt u een aparte code van de bank of uitgever. 

Daarnaast bestaat er nog een speciale code voor onlinebetalingen. Deze code bestaat meestal uit 3 cijfers die op de achterzijde van uw kaart staan gedrukt (op de voorkant bij American Express). Dit heet de CVC-code: card verification code oftewel verificatiecode.

Echter, soms vraagt de winkelier toch om een handtekening. Dit hangt af van het systeem van zijn betaalterminal. Toch is het verstandig om altijd uw pincode te kennen. Mocht u dan namelijk wel opeens met een code betalen, bij vakanties bijvoorbeeld, dan staat u niet met lege handen.

Er wordt helemaal niets gevraagd

Kortom, het hangt per kaart, maar ook zeer zeker per situatie af hoe u transacties effectueert. Het is zelfs mogelijk om zonder enige verificatie te betalen. Dat is echter in uitzonderlijke gevallen en bij lage bedragen. In dat geval vraagt de winkelier dus noch om uw handtekening, noch om uw pincode. Hij noteert alleen het creditcardnummer.

(Bron: Payworksmobile.com)