Creditcards vergelijken

Aankoopverzekeringen van creditcards kunnen flink verschillen

Ton Hermans

03/12/2020

In de feestmaand een creditcard gebruiken heeft een belangrijk voordeel: de aankopen die je ermee doet in winkels en webshops zijn meestal maandenlang verzekerd. Gebeurt er iets met een van je cadeaus, dan kun je geld terugkrijgen. Maar welke artikelen in aanmerking komen, en tot welk bedrag ze worden vergoed, verschilt per creditcard.

Met de ene creditcard ben je beter verzekerd dan met de andere. Op een totale besteding van 1.000 euro kan het verschil in vergoeding oplopen tot bijna 300 euro. Dat blijkt uit een nieuwe test van Creditcardvergelijking, dat de aankoopverzekeringen van tien populaire Nederlandse creditcards vergeleek.

Onze redactie maakte een fictief kerstaankopenlijstje met tien gewone producten die bij elkaar precies 1.000 euro kosten. Ze rekende vervolgens uit welke creditcard het meest uitkeert als er met elke aanschaf iets vervelends zou gebeuren, zoals beschadiging, diefstal of verlies.

Al je aankopen verzekerd?

Eerst moet opgemerkt worden dat niet "al je aankopen" verzekerd zijn, zoals in reclames wordt beweerd. Cadeaubonnen en entreetickets nooit bijvoorbeeld, en tweedehandsspullen niet altijd. Elektronica zoals smartphones en tablets zijn maar beperkt verzekerd, tot een bepaald bedrag. Sieraden moet je in principe dragen op het moment dat er iets mee gebeurt.

Meestal geldt er ook nog een eigen risico. Hierdoor kunnen artikelen die minder dan 25 of 50 euro kosten buiten de boot vallen. Ook moet je altijd eerst checken of je geen andere regeling kunt aanspreken, zoals je inboedelverzekering of de garantie op het product zelf. (Meer hierover lees je in ons artikel Wat valt er niet onder de aankoopverzekering van je creditcard?)

Welke creditcard scoort het best?

Voor een eerlijke vergelijking stelden we het verlanglijstje zo divers en herkenbaar mogelijk samen. Uiteindelijk komt hierbij de Flying Blue Silver Card van American Express uit de bus als de creditcard die het meeste vergoedt: 743 van de in totaal 1.000 bestede euro's.

Op de tweede plaats eindigen de creditcards van uitgever ICS, die allemaal vrijwel dezelfde verzekering hebben. Zou je bijvoorbeeld alle artikelen betalen met de Visa World Card, de ANWB Visa Classic Card of een bankcreditcard van ABN Amro, SNS of Knab (allemaal uitgegeven door ICS), dan krijg je 638 euro vergoed.

Dat lijkt behoorlijk minder dan de genoemde kaart van American Express. Het verschil in de eindscore zit hem vooral in het feit dat American Express voor deze kaart geen eigen risico rekent, terwijl dat bij ICS altijd 25 euro is. Ook vergoedt American Express meer voor nieuwe smartphones dan andere creditcarduitgevers.

Maar de creditcards van ICS hebben dan weer als voordeel dat de garantieperiode meestal een halfjaar is, waar die bij American Express maar 90 dagen telt.

Op de laatste plaats in de test eindigt de creditcard van ING. Die kent een eigen risico van 50 euro, keert niets uit voor een gebruikte telefoon en vergoedt uiteindelijk minder dan de helft van het totale aankoopbedrag.

De volledige score van alle 10 creditcards en de uitleg over de test lees je in dit onderzoeksverslag.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 3 december 2020)

 

Lees ook:

Welke creditcard heeft de beste aankoopverzekering?

Wat valt er niet onder de aankoopverzekering van je creditcard?

Welke creditcards hebben een aankoopverzekering?

De grootste misverstanden over de aankoopverzekering van je creditcard