Creditcards vergelijken

Wat valt er niet onder de aankoopverzekering van je creditcard?

Ton Hermans

20/09/2018

Heb je een creditcard met aankoopverzekering, dan is 'bijna alles' wat je koopt met de kaart tijdelijk verzekerd tegen beschadiging, verlies of diefstal. Het maakt hierbij niet uit of je een aankoop in Nederland hebt gedaan, in het buitenland of online.

Maar dat bijna alles is vaak wat ruim genomen. Als je de kleine letters uitvergroot, zie je dat lang niet alle spullen onder de verzekering vallen.

Sommige uitzonderingen kun je zelf wel bedenken. Zoals je hond en je auto, mocht je deze met je creditcard hebben gekocht. En ook alles wat je kunt opeten is niet altijd verzekerd. Contant geld en cheques worden nimmer vergoed.

Eh, mijn iPhone?

Van deze voorbeelden zul je misschien niet raar opkijken. Maar van sommige spullen schrik je mogelijk wel, als je hoort dat ze níet of maar gedeeltelijk verzekerd zijn.

Wat dacht je bijvoorbeeld van je mobiele telefoon of je laptop? Je e-bike? En kaartjes voor een concert of de Efteling? Zelfs gewone producten zoals boeken en cd’s vallen vaak buiten de boot.

Welke spullen niet verzekerd zijn, hangt af van welke creditcard je bezit. We nemen een paar bekende kaarten met je door.
 

Minimumbedrag voor je aankoop

Heb je bijvoorbeeld de Holland Visa of Flex Visa (*, beide niet meer verkrijgbaar) van uitgever Qander, dan zijn je meeste aankopen 90 dagen beschermd, dus binnen drie maanden na de aanschaf. Dit geldt echter niet voor:

- alles wat je voor minder dan €68 hebt gekocht
- mobiele telefoons, computers en tablets
- toegangsbewijzen
- cadeaubonnen
- brommers en scooters
- sieraden en horloges (als ze in je bagage zitten)
- kamerplanten
- alle tweedehandsspullen
- alles wat op maat wordt gemaakt

Een heel rijtje toch, waar aardig wat van je aankopen onder kunnen vallen. En het is nog niet eens compleet.

ANWB-creditcards (Visa en Mastercard)

Mobiele telefoons en computers zijn wel verzekerd met de creditcards van de ANWB, maar tot respectievelijk 250 en 750 euro. En laat je deze of andere kostbare spullen achter in een auto, dan wordt slechts de helft vergoed – ook weer tot genoemde maxima.

Niet verzekerd zijn bijvoorbeeld reischeques, toegangsbewijzen en – misschien opmerkelijk voor een wielrijdersbond – alle voertuigen, waaronder ook fietsen. De aankoopverzekering van de ANWB-creditcards geldt overigens 180 dagen lang. Er is geen minimumbedrag voor je aankopen vastgesteld, wel een eigen risico van 25 euro.

Visa World Card (ICS)

Niet veel anders is van toepassing op de bekende Visa World Card. Ook deze heeft een verzekering van 180 dagen, met nagenoeg dezelfde voorwaarden als bij de ANWB. De verzekering is voor "vrijwel al uw aankopen", zo adverteert uitgever ICS, de grootste creditcardverstrekker van Nederland.

Dat is wat ruim genomen. Voor een smartphone geldt bijvoorbeeld ook de maximumvergoeding van €250. Een iPhone is dus maar beperkt verzekerd – en je beltegoed al helemaal niet. Voor een beschadigde computer krijg je ook maximaal €750.

Niet verzekerd zijn onder meer je fiets en fietsbel, betaalpasjes, entree- en identiteitsbewijzen, drones en andere dingen die kunnen vliegen – en de ingebouwde apparatuur in je auto, zoals je tomtom.

Waardevolle spullen die je achterlaat in je auto of boot zijn maar voor de helft verzekerd. Je betaalt ook altijd €25 zelf (eigen risico).

De voorwaarden voor de Visa World Card zijn exact hetzelfde voor de Mastercard Classic, een andere populaire creditcard van ICS. Bezit je de Gold-versie van de World Card, dan geldt de verzekering overigens een heel jaar lang.

American Express

Dan is er nog American Express. Bij de populaire Flying Blue Silver Card horen niet alleen airmiles, ook een aankoopverzekering van 90 dagen is inbegrepen.

Deze vergoedt alleen nieuwe spullen van minimaal €50 en maximaal €700, zonder eigen risico. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld cheques en tickets, fietsen, artikelen die in een voertuig zijn achtergelaten en diefstal van elektronische instrumenten en apparatuur. Daar worden ook smartphones, tablets en computers onder verstaan.

Ook de klassieke American Express Green Card heeft een verzekering van 90 dagen na aankoop, met dezelfde maximum- en minimumbedragen maar met een eigen risico van €50. De dekking lijkt beter dan die van de Flying Blue-kaart. Wel zijn bij de Green Card sieraden en horloges alleen verzekerd als je ze draagt, en computers mogen niet op je werkplek staan. Smartphones, tablets en tweedehandsspullen worden in de voorwaarden nergens vermeld, dus zijn niet uitgesloten. 

Creditcards van de banken

Ook de creditcards van de grote Nederlandse banken hebben een aankoopverzekering. Bijvoorbeeld de Rabocard (180 dagen) en Rabo Goldcard (365 dagen).

De Rabocardverzekering vergoedt mobiele telefoons tot €250. De dekking voor computers, muziekinstrumenten en filmapparatuur daarentegen is ruim met €2.500 per gebeurtenis. Je eigen risico is wel €50, en de computer mag ook weer niet op je werkplek staan. Verder uitgesloten zijn onder meer diefstal uit je auto, toegangsbewijzen en sieraden die je niet draagt.

Heb je de ING Card (180 dagen) of ING Platinumcard (365 dagen), dan gelden dezelfde bedragen als bij de Rabobank. Laptops en smartphones mogen niet in je auto liggen. Andere spullen in je wagen worden wel vergoed, mits ze in een goed afgesloten ruimte buiten het zicht zijn opgeborgen.

ING vergoedt geen tweedehandsspullen, geen bont, sigaretten, parfums en ook geen sieraden en horloges terwijl je ze niet draagt. Ook alles wat rijdt, vaart of vliegt valt niet onder de dekking. Dus ook je fiets of e-bike niet.

De creditcard van ABN Amro tot slot is standaard uitgerust met een aankoopverzekering van 180 dagen (Gold Card: 365 dagen). De eerste 50 euro betaal je altijd zelf. Schade aan je mobiele telefoon kun je tot 250 euro claimen, schade aan een computer tot 1.000 euro. Uitgesloten zijn onder meer je fiets, rookartikelen en spullen van meer dan 250 euro in je reisbagage.

Conclusie: wat is nu de beste aankoopverzekering?

Is zo'n verzekering nou eigenlijk iets waard? Uit bovenstaand overzicht blijkt dat je in redelijk veel (schade)gevallen vergeefs aanklopt. Zeker als het om een dure telefoon gaat.

Bovendien geldt voor vrijwel alle aankoopverzekeringen dat ze alleen uitkeren als je geen aanspraak kunt maken op een garantie of je inboedelverzekering.

Kun je dat wel, dan keert American Express helemaal niet uit, de andere partijen alleen een verschil in verzekerde bedragen. Rabobank vermeldt niets hierover in zijn polis. Maar houd er rekening mee dat een andere verzekering altijd voorgaat.

De klassieke Green Card van American Express biedt een relatief ruime dekking als het gaat om telefoons, en ook tweedehandsspullen zijn ermee verzekerd. Dat laatste kan een voordeel zijn, omdat er meestal geen garantie meer op zit.

Creditcardvergelijking vindt dat de aankoopverzekeringen van creditcards van ICS, de ANWB en van de American Express Green Card geen onredelijke uitsluitingen hebben. Maar reclameteksten als vrijwel alle aankopen zijn verzekerd kloppen niet. Laten we het liever houden op veel aankopen.

Samengevat: wat je moet weten over aankoopverzekeringen

- Nooit verzekerd zijn geld en cheques, tickets en entreebewijzen, dieren en planten. Eten en drinken vaak ook niet. 
- Smartphones zijn meestal maar verzekerd tot €250, of helemaal niet.
- Tweedehandsspullen worden vaak niet vergoed (niet bij ING, Flying Blue, Qander).
- Horloges en sieraden zijn vaak alleen verzekerd op het moment dat je ze draagt.
- Je fiets of e-bike valt er ook meestal buiten (ICS, ANWB, ING, ABN Amro).
- Bij elke gebeurtenis draag je zelf 25, 50 of zelfs 68 euro bij. Alleen Flying Blue-creditcards hebben geen eigen risico.

Vergelijkende test aankoopverzekeringen

Voor een vergelijking van aankoopverzekeringen hebben we 10 creditcards getest met 10 voorbeelditems. Welke creditcard keert het meest uit? Het resultaat lees je hier (onderzoek 2020).

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 21 september 2018)

Update februari 2020:

* De Holland Visa en Flex Visa zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar. Qander is gestopt met uitgeven van creditcards.

Dit is een artikel uit 2018. Voorwaarden van verzekeringen kunnen intussen zijn veranderd. De meest recente onderzoekstest dateert van december 2020.

Lees ook:


Welke creditcards hebben een aankoopverzekering?


Het is tijd voor een eenvoudige creditcard (Opinie)