Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken
Creditcards vergelijken

Welke creditcard heeft de beste aankoopverzekering?

De meeste creditcards zijn standaard uitgerust met een aankoopverzekering. Heb je daar ook echt iets aan? Creditcardvergelijking neemt de proef op de som met 10 bekende Nederlandse creditcards.

Een aankoopverzekering houdt in dat de aankopen die je met de creditcard doet tijdelijk zijn beschermd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Dat kan drie maanden zijn, een half jaar of een heel jaar lang, gerekend vanaf de aankoopdatum. Gebeurt er in die periode dus iets met een nieuw gekocht artikel, dan vergoedt de creditcarduitgever de schade.

Maar dat geldt voor lang niet elk product, zoals je kunt lezen in dit uitgebreide onderzoek van Creditcardvergelijking naar de verzekeringen.

Etenswaren, geld en cheques of cadeaubonnen worden nooit vergoed en entreebewijzen en je fiets vaak ook niet. Mobiele telefoons en laptops meestal maar beperkt. Er gelden maximumvergoedingen en je moet ook bijna altijd een deel zelf betalen.

Sommige kaartuitgevers accepteren geen tweedehandsspullen. Zo heeft elke creditcard weer een ander lijstje met uitsluitingen.

Test met 10 artikelen

Om nu vast te stellen welke creditcard de beste aankoopverzekering biedt, doen we een theoretische proef met een mix van spullen. De voorwaarden van 10 creditcards testen we op 10 uiteenlopende artikelen die allemaal beschadigd of verloren raken.

Stel je koopt met één creditcard:

- een splinternieuwe Samsung Galaxy S8-smartphone van €559
- een tweedehands iPhone van €300
- een fiets van €350
- een horloge van €100
- een iPad van €399 (128 GB)
- een seizoenkaart van Feyenoord ter waarde van €298
- twee concertkaartjes voor de Ziggo Dome van samen €120
- een computergame van €45
- een zomerjas van €79
- een paar merkschoenen van €250

Totaal aankoopbedrag: €2.500

Met elk van deze privé-artikelen gebeurt afzonderlijk iets, telkens zonder schuld of onvoorzichtigheid van de eigenaar.

De fiets en de zomerjas worden gestolen, de andere producten raken dusdanig beschadigd dat ze daarna onbruikbaar zijn. De jas ligt bij de diefstal in de gesloten kofferruimte van een auto, het horloge wordt om de pols gedragen.

Alles raakt binnen 3 maanden gecompromitteerd, behalve de merkschoenen. Een onbekende lompe vent gaat er 4 maanden na jouw aanschaf met zijn grote voeten op staan en loopt door zonder sorry te zeggen. Op geen van de producten is een garantie of een andere verzekering van toepassing.

Welke aankoopverzekering keert in dit geval het meeste uit, als je alle schadevergoedingen bij elkaar optelt? Dat zie je in de tabel hieronder.

We vergelijken 10 populaire creditcards van 8 kaartuitgevers: ICS en American Express (elk 2), ANWB, Qander, ING, Rabobank, ABN Amro en Nationale-Nederlanden (1).

Van het totale aankoopbedrag van €2.500 krijg je volgens de voorwaarden het volgende terug:

1. American Express Green Card €1458
2. American Express Flying Blue Silver Card €1408
3. Rabocard €1299
4. Visa World Card, Mastercard Classic (ICS) + ANWB Visa €1198
5. ABN Amro Credit Card €1074
6. Nationale-Nederlanden Creditcard €1028
7. ING Card €824
8. Holland Visa €321

Deze creditcards zijn geselecteerd op populariteit. Duurdere gold- en platinumcards hebben meestal een langere verzekeringsperiode en zijn voor een eerlijke vergelijking buiten het onderzoek gelaten. Prepaidcards hebben nooit een aankoopverzekering.

American Express scoort het best

In dit voorbeeld is American Express de duidelijke winnaar. Dat komt vooral doordat deze uitgever het meeste vergoedt voor de nieuwe smartphone.

Maar met andere voorbeeldproducten kan de score ook helemaal anders liggen. Zouden we bijvoorbeeld een dure akoestische gitaar van 1.000 euro toevoegen aan het productenmandje, dan ontstaat er een heel andere top 5:

1. Rabocard €2274
2. Visa World Card, Mastercard Classic en ANWB Visa €2273
3. American Express Green Card + Flying Blue Silver €2108
4. ABN Amro Credit Card €2024
5. Nationale-Nederlanden Creditcard €1978


American Express duikelt nu omdat het per gebeurtenis maximaal 700 euro vergoedt. Op heel dure producten scoort deze creditcard dus minder. Bij alle andere aanbieders ligt het maximumbedrag per gebeurtenis veel hoger. Rabobank, ING en NN keren tot 5.000 euro uit.

American Express zou zelfs nog lager eindigen als meer incidenten zouden plaatsvinden ná in plaats van tijdens de eerste drie maanden. De naaste concurrenten hebben namelijk een verzekering van 180 of zelfs 365 dagen (NN) in plaats van 90.

De Holland Visa scoort in beide gevallen zwak omdat uitgever Qander helemaal niets vergoedt voor smartphones en andere mobiele apparatuur. Ook deze aanbieder vergoedt alleen in de eerste 90 dagen.

Andere verzekering eerst

Tot slot één belangrijke opmerking. In de praktijk zullen de aankoopverzekeringen van creditcards veel minder uitkeren dan in bovengenoemde voorbeelden. De schade wordt namelijk vrijwel altijd éérst vergoed binnen een garantie of inboedelverzekering. De creditcarduitgever keert alleen het deel uit dat een andere verzekering niet dekt.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 21 september 2018)