Creditcards vergelijken

Creditcard meest gebruikt voor modeartikelen

Ton Hermans

14/04/2021

Voor uitgaven in het buitenland, fysiek en online, is een creditcard het aangewezen betaalmiddel. Aan de kassa binnen Nederland is het echter een heel ander verhaal. Daar wordt de kaart weinig gebruikt, zo leren nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank over binnenlands betaalgedrag.

Amper 0,5 procent van alle betalingen aan de toonbank (1 op de 200) wordt gedaan met een creditcard van bijvoorbeeld Visa, Mastercard of American Express. Dit aandeel is al jaren constant, er verandert niets aan, zegt DNB in zijn rapport Betalen aan de kassa 2020.

Contactloos betalen met een pinpas, smartphone of wearable is met 63 procent op dit moment de populairste betaalwijze, gevolgd door contant geld (21%) en traditioneel pinnen (16%).

Kijk je niet naar het aantal betalingen maar naar de totale waarde daarvan, dan heeft de creditcard een iets groter aandeel: 2 procent.

Creditcard bovengehaald voor mode, schoenen en sport

Het aandeel is nog groter als je alleen aankopen boven 100 euro zou tellen. Dan neemt de creditcard 6 procent van alle betalingen voor zijn rekening. Hoe hoger het aankoopbedrag, hoe groter de kans dat daar een creditcard voor wordt gebruikt, zo lijkt het.

Voor alle aankopen groot en klein wordt de creditcard het meest tevoorschijn gehaald voor mode, schoenen en sportartikelen (5%), gevolgd door benzine (4%) en recreatie (3%). 

In de supermarkt neemt de creditcard 2 procent van de totale bestedingen voor zijn rekening. Dit aandeel blijft waarschijnlijk beperkt doordat veel supermarkten nog steeds geen creditcard accepteren. Sommige ketens doen dat echter wel.

Mannen gebruiken creditcard vaker dan vrouwen

Verder is opvallend dat mannen de creditcard vaker gebruiken dan vrouwen, liefst twee keer zoveel.

De kaart wordt het minst gebruikt voor straatverkoop zoals de markt, bloemenstal en frietkraam. Gelet op leeftijd gebruikt bijna iedereen een creditcard. Alleen 75-plussers doen dat niet of nauwelijks.

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 14 april 2021; Bron: DNB)

Lees ook:

Creditcard kruipt vooruit op winkelvloer

Creditcard is het op één na favoriete onlione betaalmiddel tijdens lockdown

Wat koopt de Nederlander met zijn creditcard?