Creditcards vergelijken

Heeft je creditcard invloed op je hypotheek?

Ton Hermans

15/02/2022

Wil je een huis kopen maar heb je schulden, dan kan dat van invloed zijn op de maximale hypotheek die je bij de bank kunt krijgen. Maar hoe zit het daarbij met je creditcard? Kan die ook gevolgen hebben voor je hypotheekaanvraag?

Ja, in principe kan dat. Maar alleen als je een creditcard bezit waarmee je je uitgaven gespreid mag terugbetalen. De bank wil weten welke financiële verplichtingen je allemaal hebt. Gespreid betalen is zo'n financiële verplichting. Het is in feite een persoonlijke lening.

Maar dit soort creditcards met leenmogelijkheid komt in Nederland niet vaak voor, en ook steeds minder. Naar schatting is bij hooguit een op de vijf creditcards die in omloop zijn nog sprake van een leenovereenkomst tussen kaartbezitter en kaartuitgever.

Standaard heeft je creditcard deze overeenkomst niet, de mogelijkheid om gespreid te betalen moet je apart aanvragen.

Met de meeste creditcards in Nederland betaal je elke maand de creditcardrekening volledig. Het voorschieten dat de creditcardmaatschappij doet tot aan het eind van de maand, wordt daarbij niet aangemerkt als schuld.

ICS gestopt met aanbieden van gespreid betalen

Het is ook bijna niet meer mogelijk om een lening of krediet af te sluiten met een creditcard. Kaartuitgever ICS, de grootste aanbieder van creditcards in ons land, is hier twee jaar geleden mee gestopt.

Gespreid betalen kan op dit moment alleen nog met de creditcards van ING. De andere grote banken bieden het ook niet aan.

Doe je een hypotheekaanvraag, dan kan dus alleen een creditcard met leenmogelijkheid nog van invloed zijn op je maximale leenbedrag. Of je zou een flinke betaalachterstand moeten hebben met je gewone creditcard (lees: de rekeningen zijn niet betaald).

Creditcards zonder leenruimte staan echter niet geregistreerd bij het BKR. Dus heb je een gewone creditcard voor op vakantie en voor internetaankopen, en betaal je elke maand netjes je rekening, dan is die creditcard niet van invloed op de leencapaciteit voor een koopwoning.

 

(door Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 15 februari 2022; Foto Shutterstock)

Lees ook:

* De drie grootste misverstanden over creditcards

Wordt elke creditcard genoteerd bij het BKR?

* ICS biedt gespreid betalen niet meer aan

* Wanneer kom je in aanmerking voor een creditcard?

* Negen manieren om een creditcard te kiezen