Creditcards vergelijken

Negen manieren om een creditcard te kiezen

José Mast

19/05/2020

Ben je toe aan een (nieuwe) creditcard? Kies dan niet de eerste de beste. Creditcards lijken veel op elkaar, maar er zijn ook belangrijke verschillen.

In dit artikel nemen we door hoe je een creditcard kunt kiezen, mét uitleg over de voor- en nadelen die daaraan vastzitten.

1. Via je eigen bank

Bij de meeste banken kun je een creditcard aanvragen. Bij sommige betaalrekeningen is dat zelfs gratis, zoals bij Knab Plus, ABN Amro Betaalgemak Extra, Rabo Basispakket of Rabo Totaalpakket.

Als je toch al zo’n rekening hebt, is het natuurlijk gunstig om de bijbehorende creditcard te gebruiken. Maar realiseer je wel dat je deze niet meer kunt gebruiken als je van bank wisselt. De creditcard is dus tegelijkertijd een klantenbinder.

Creditcards van banken hebben meestal ook minder voordeeltjes, zoals een aanvullende reisverzekering of een spaarsysteem.

2. Kies een creditcard waarmee je spaart voor vliegtickets

Reis je veel en graag met het vliegtuig, dan kun je kiezen voor een creditcard waarmee je spaart voor korting op vliegreizen. Hoe meer je vliegt of gewoon uitgeeft, hoe sneller je spaart.

Je bent hiermee wel gebonden aan bepaalde luchtvaartmaatschappijen. Het kan gebeuren dat je bij een andere maatschappij toch goedkoper uit bent, wanneer je de prijzen goed vergelijkt. Maar heb je één favoriete airline, dan is sparen voor tickets van dit merk altijd gunstig.

Met de American Express-creditcards van Flying Blue spaar je met iedere aankoop voor korting op vliegtickets bij KLM Air France. Als je rechtstreeks bij KLM, Air France of Hertz betaalt met de kaart, spaar je nog sneller.

3. Creditcard met verzekering voor reizigers

Ga je vaak naar het buitenland, dan kun je veel plezier hebben van een creditcard met voordelen voor reizigers.

De meest luxe variant is een creditcard met een doorlopende reisverzekering. Daarvoor betaal je flink meer dan voor een gewone creditcard, maar je hebt dan geen aparte reisverzekering meer nodig. Deze luxe creditcards geven vaak ook toegang tot viplounges en privileges bij hotelreserveringen.

Heb je geen doorlopende reisverzekering nodig, dan kun je ook een goedkopere kaart kiezen met voordelen voor reizigers, zoals een ongevallenverzekering voor op reis, vergoedingen bij vlucht- of bagagevertraging en hulp bij een noodgeval in het buitenland, zoals een ongeluk of verlies van je portemonnee. Een voorbeeld van zo'n creditcard is de Visa World Card.

4. Let op extra kosten in het buitenland: vergelijk de wisselkoersopslag

Reis je vaak buiten de eurozone en wil je ook daar met je creditcard betalen? Dan scheelt het een slok op een borrel welke kosten de creditcard berekent voor geld wisselen. De opslag varieert grofweg van 1,5 tot 2,5 procent.

Het kan ook gratis, maar daarvoor heb je een debitcard nodig. Daarmee kun je betalen van het geld dat je er zelf op zet of vanaf je betaalrekening.

Voorbeelden van debitcards zijn de Bunq Travelcard en de debitcards van Revolut en N26. Je hebt daarmee geen extra bestedingsruimte, maar je bespaart wel flink op de kosten.

5. Creditcard met voordelen voor ondernemers

Heb je een eigen bedrijf, dan heeft het voordelen om een zakelijke creditcard te gebruiken. Sterker nog: de voordelen die een consumentencreditcard biedt, gelden doorgaans niet voor zakelijke uitgaven. Een gewone creditcard mag je bij de belangrijkste aanbieders dan ook niet zakelijk gebruiken.

Betaal je dus een zakelijke vlucht met een consumentencreditcard, dan kun je geen vergoeding claimen bij vertraging. Dat kan wel met de meeste zakelijke creditcards. Bovendien houd je met een bedrijfscreditcard beter overzicht op je zakelijke uitgaven.

6. Met voordelen van winkels

Sommige organisaties of winkelketens geven hun eigen creditcards uit, speciaal voor leden of klanten. Dit zijn volwaardige creditcards, waarmee je praktisch overal kunt betalen. Daarnaast hebben ze een paar extra voordelen.

Je kunt er bijvoorbeeld goedkoper mee tanken bij bepaalde tankstations (ANWB-creditcards) of je kunt ermee sparen voor shoptegoed (Bijenkorf Card). Omdat de uitgevers blij zijn met deze klantenbinding, betaal je voor een dergelijke kaart meestal niets extra.

7. Let op duurzaamheid

Heb je zonnepanelen op je dak, koop je biologische producten en ondersteun je graag eerlijke handel? Dan kun je op zoek gaan naar een creditcard die daarbij past. Sommige creditcards doneren bij iedere aankoop die je ermee doet aan een goed doel of een duurzaam project. Dat kost je dan dus niets extra.

ASN heeft zo’n creditcard. Je hoeft daarvoor geen betaalrekening bij deze bank te hebben. Gaat het je vooral om dierenbescherming, dan kun je kiezen voor de Visa World Panda Card. Daarmee doneer je zonder extra kosten aan het Wereld Natuur Fonds.

Specifieke nadelen heeft zo’n creditcard eigenlijk niet.

8. Mogelijkheid om gespreid te betalen

Met een creditcard heb je altijd extra bestedingsruimte. Toch moet je de rekening in één keer betalen, maar dan drie weken later. Wil je graag wat extra tijd, kies dan een kaart waarbij je gespreid betalen kunt aanvragen. Dat kan bij de creditcards van Mastercard en Visa, maar niet bij American Express.

9. Geen risico op schulden lopen

Weet je van jezelf dat je makkelijk te veel uitgeeft? Dan ben je beter af met een prepaidkaart of debitcard.

Net als met een creditcard kun je daarmee op heel veel plekken betalen, ook in het buitenland en in buitenlandse webwinkels. Maar je loopt geen risico dat je meer uitgeeft dan je kunt terugbetalen. Het goedkoopst is een debitcard gekoppeld aan een gratis online betaalrekening, bijvoorbeeld van Revolut of N26.

(door José Mast, met bijdragen van Ton Hermans, Creditcardvergelijking, 19 mei 2020)