Creditcards vergelijken

Hoe werkt de wisselkoersopslag precies?

José Mast

04/06/2021

Doe je op internet wel eens een bestelling die je moet betalen in een andere valuta? Of reis je wel eens buiten de eurozone? Dan kan het veel uitmaken met welk betaalmiddel van welke aanbieder je de betaling doet.

Als je met een Nederlandse creditcard of bankpas in een vreemde muntsoort betaalt, krijg je te maken met kosten voor geld wisselen. Die kosten kunnen erg verschillen, dus is het slim om ze goed te vergelijken. Dit is wat je moet weten.

Wat is de wisselkoersopslag?

De grootste kostenpost bij geld wisselen is de wisselkoersopslag. Dat is een percentage dat de bank of creditcardaanbieder berekent boven op de koers. Op Creditcardvergelijking vermelden we dit percentage altijd per creditcard of prepaidkaart.

De creditcards van Visa en Mastercard – in Nederland beide uitgegeven door ICS – hanteren een wisselkoersopslag van 2 procent. Bij American Express is die 2,5 procent. Prepaidkaarten kunnen nog hogere percentages in rekening brengen.

Betaalpassen van banken zijn juist vaak goedkoper. Betaal je met betaalpas van een grotere bank in een vreemde valuta, dan heb je vaak 1,2 procent opslag. Een (Maestro)betaalpas van de bank heeft echter als nadeel dat je er niet mee kunt betalen in een webwinkel.

Sommige nieuwe onlinebanken berekenen helemaal geen opslag voor geld wisselen. Bovendien bieden onlinebanken vaak een debitcard aan van Mastercard en/of Visa, waarmee je wél kunt betalen op internet.

Wil je zo min mogelijk kosten maken voor geld wisselen, vergelijk dan om te beginnen de wisselkoersopslag. Bij een aanbieder die 0 procent opslag berekent, kun je goedkoper geld wisselen dan bij een aanbieder die 2 procent opslag vraagt.

Maar als je twee aanbieders wilt vergelijken die dichterbij elkaar zitten qua kosten, dan moet je meer weten.

Koersen vergelijken

Als je vreemde valuta koopt, betaal je daarvoor de aankoopkoers van dat moment. De aankoopkoers is afhankelijk van vraag en aanbod op de geldmarkt en kan daarom op en neer gaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceert iedere dag een referentiekoers, maar die hoeven banken en creditcarduitgevers niet te gebruiken. Ze bepalen zelf welke koers ze toepassen. De ICS-wisselkoers bijvoorbeeld ligt iets hoger dan de referentiekoers van de ECB.

Als je precies wilt weten waar geld wisselen het goedkoopste is, moet je dus ook weten welke aankoopkoers de aanbieder toepast. Banken zijn vanaf 1 juli 2021 verplicht om het verschil met de ECB-referentiekoers te laten zien.

Op de websites van ICS en van verschillende banken kun je nu handig en snel uitrekenen wat het wisselen van een bepaald bedrag op een bepaalde datum kost.

Rekenvoorbeelden

Stel je doet op 20 mei 2021 via internet een bestelling in de Verenigde Staten die 100 dollar kost. De ECB-referentiekoers op die dag is €0,8195 voor 1 dollar, dus €81,95 voor 100 dollar. Hieronder staat wat je betaalt met verschillende creditcards en debitcards.

Visa World Card

Je betaalt de door Visa gehanteerde koers van 0,8232. Dat is 0,53 procent meer dan de ECB-referentiekoers. Daarbovenop komt de wisselkoersopslag van 2 procent. In totaal betaal je 100 x €0,8232 x 1,02 = €83,97.

Mastercard Classic

Je betaalt de koers van Mastercard en die staat op 0,8224. Dat is 0,35 procent meer dan de ECB-referentiekoers. Daarbovenop komt weer de wisselkoersopslag van 2 procent. In totaal betaal je 100 x €0,8224 x 1,02 = €83,88.

ING Creditcard

ING laat in de wisselkoerscalculator op de website zien dat je met de ING Creditcard voor 100 dollar €83,88 moet betalen. Dat is inclusief 2 procent koersopslag. Het sommetje is in dit geval gelijk aan dat in het voorbeeld van de Mastercard Classic.

ING Betaalpas

Met dezelfde wisselkoerscalculator kun je uitrekenen wat je moet betalen als je je Maestrobetaalpas gebruikt (niet mogelijk in een webwinkel). Dan betaal je €83,23. Dat is minder, omdat je in dit geval maar 1,2 procent koersopslag betaalt.

Revolut Card

Bij Revolut betaal je op werkdagen de realtimewisselkoers, die de hele dag door verandert. Daarbovenop betaal je geen koersopslag. Op 20 mei 2021 kon je zo 100 dollar kopen voor tussen de €81,75 en €82,12 bijvoorbeeld.

Wise

Met wisseldienst Wise (voorheen Transferwise) kun je online betalingen doen in vreemde valuta. Wise biedt verschillende tarieven aan. Voor de goedkoopste betaal je €83,20. Dat is de ECB-referentiekoers plus een opslag van 1,57 procent.

Betalen in euro’s of lokale munt?

Als je buiten de eurozone een pinbetaling doet of contant geld opneemt, kun je soms kiezen of je in euro’s betaalt of in de lokale munt. Kies je voor euro’s, dan rekent de aanbieder het bedrag in de lokale munt om naar euro’s. Dat heet dynamic currency conversion (DCC) en het is vrijwel altijd duurder dan betalen in de lokale munteenheid.

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 4 juni 2021; Foto: Shutterstock)

Lees ook:

Wat is een goede creditcard voor op vakantie?

Creditcardhulp in het buitenland, wat houdt dat in?