Creditcards vergelijken

Mag je een Nederlandse creditcard houden als je emigreert?

José Mast

03/11/2023

Bezitters van een creditcard kunnen daar bijna overal ter wereld mee betalen. Maar als je in het buitenland gaat wonen, kan dat anders zijn. De creditcardmaatschappij kan de creditcard dan opzeggen als het bedrijf geen dienstverlening aanbiedt in dat land. 

Een creditcardaanbieder heeft een vergunning nodig om diensten te mogen aanbieden in het buitenland. Zonder vergunning een creditcard aanbieden aan inwoners van een bepaald land mag niet. 

Vooraf vragen 

Als je emigreert en je creditcard wilt blijven gebruiken, is het dus slim om vooraf aan je creditcardaanbieder te vragen of je de creditcard mag meenemen. Mag dat niet? Dan heb je nog de kans om in Nederland een nieuwe creditcard aan te vragen bij een aanbieder die wel een vergunning heeft in je nieuwe woonland. 

Praktijkvoorbeeld

Een creditcardhouder bij ICS die naar Bonaire emigreerde, ontdekte te laat dat ICS het recht had om zijn creditcard op te zeggen.

Hij diende een klacht in bij klachteninstituut Kifid, maar kreeg geen gelijk. Omdat deze emigrant geen andere Nederlandse creditcard had, kon hij alleen in Bonaire een nieuwe creditcard aanvragen met een lagere bestedingslimiet en minder gunstige voorwaarden. 

Gespreid betalen stopt 

Het kan ook zijn dat je wel de creditcard kunt houden, maar dat je na je emigratie niet meer gespreid mag betalen. ICS zegt een bestaande gespreid-betalen-faciliteit op aan kaarthouders die buiten Nederland gaan wonen. Dat betekent dat zij hun rekening voortaan in één keer moeten betalen. 

Het kan ook zijn dat de verzekeringen die aan je creditcard zijn gekoppeld niet meer geldig zijn. 

(door José Mast, Creditcardvergelijking, 3 november 2023; Foto Shutterstock

Lees ook:

Kan ik met elke creditcard wereldwijd betalen?

Kun je een buitenlandse creditcard koppelen aan een Nederlandse betaalrekening?

Kan ik met een creditcard geld opnemen in het buitenland?

Wat houdt creditcardhulp in het buitenland in?

Wat is een goede creditcard voor op vakantie?

Wat houdt de reisverzekering van je creditcard in?